Video: Depeche Mode op de klokken van de Dom

Enjoy The Silence opent Summer Darkness op 70 meter hoogte

Tekst Atze de Vrieze, video Gerben Schmidt en Peter Hoogeveen ,

In beiaardierstempo gaat het naar boven. Dat wil zeggen: traag. Malgosia Fiebig is de eerste vrouwelijke beiaardier in de acht eeuwen geschiedenis van de Utrechtse Domkerk. Vandaag opent zij op zeventig meter hoogte het jaarlijkse gothicfestival Summer Darkness met klokkenarrangementen van Depeche Mode's Enjoy The Silence, Within Temptation's Ice Queen en Qntal's Palästinalied.

Met het mooiste uitzicht over de stad Utrecht opent de tiende editie van Summer Darkness, het jaarlijkse festival vanuit Tivoli. Ook dit jaar weer komen mensen van ver voor gothic rock, dark wave, middeleeuwse folk en cybergothic. Beneden wemelt het op de gotische braderie van de flanerende gothic lolita's met mondkapjes, die de fotografen nog net niet wenken. Organisator Cybercase krijgt er op zijn verjaardag te horen dat zijn festival definitief ook een elfde editie krijgt, iets wat lange tijd onzeker was door bezuinigingen. Boven werkt Malgosia Fiebig zich in het zweet op Depeche Mode's Enjoy The Silence.

Wie dicht op zo'n beiaardier staat ziet dat het een percussie-instrument is, niet alleen door de hamers die de klokken in werking stellen, maar ook door de handen van de beiaardier die op de houten toetsen rammen. "Ik krijg een heel ander soort energie van popmuziek", zegt Fiebig, die twee keer per week zeventig meter naar boven klimt voor een concert. Joy Division's Isolation werd van haar korte setlist geschrapt, wegens te ritmisch en te weinig melodieus. "Ik word regelmatig gevraagd een bepaald nummer te arrangeren voor de klokken", zegt ze. "Soms met bladmuziek, soms gewoon vanaf YouTube." Na drie nummers is het festival officieel geopend en gaat Malgosia Fiebig in beiaardierstempo naar beneden. Dat wil zeggen: supersnel.

3voor12 utrecht doet uitgebreid verslag van het festival.