ESNS12: Lowlandsdirecteur Van Eerdenburg: "Staatssecretaris Zijlstra niet meer welkom"

'Crisis'-panel over Nederlandse pop anno 2012 toont meer engagement bij infrastructuur dan bij artiesten

Menno Visser ,

Het panel over de stand van zaken in de Nederlandse popmuziek anno nu ontlokte opmerkelijke uitspraken. De bijeenkomst die door de organisatie van het seminar de titel 'crisis' niet mocht voeren, legde nogal wat frustratie bloot. De door BTW-verhoging geplaagde festivaldirecteur van Lowlands Eric van Eerdenburg zei over de staatssecretaris: "Halbe Zijlstra komt er bij ons gewoon niet meer in. Dit bewind moet gewoon wegwezen."

Naast Van Eerdenburg bespraken zaterdagmiddag vertegenwoordigers uit de wereld van media (Volkskrantjournalist Gijsbert Kamer en 3voor12 eindredacteur Willem van Zeeland), en popmanagement (Marcel Albers, voorzitter Music Managers Forum Nederland) de stand van zaken. Allen waren het er over eens dat er weinig te klagen was over het artistieke gehalte van de Nederlandse popmuziek. Van Zeeland: "We starten 2012 bij 3voor12 met drie Nederlandse albums van de week op rij: Blaudzun, Bart Constant en Kraantje Pappie."

Of die Nederlandse popmuziek ook het buitenland bereikt, is nog maar de vraag. Albers: "Men weet in het buitenland vaak niet dat Within' Temptation uit Nederland komt. Het maakt ook niet zo veel uit waar het vandaan komt. Als je het werkelijk wilt maken moet je veel in het buitenland verblijven, het lokale effect van in het buitenland de ochtendkrant lezen is heel erg groot. Maar toen ik met Kraak & Smaak na jaren een voet aan de grond kreeg in Amerika, had ieder bandlid wel een kind, vrouw of derde hypotheek waardoor het moeilijk verkassen was."

Een van de hete issues blijft de BTW-verhoging voor de podiumsector, waarover je meer kritiek hoort van de kant van de infrastructuur dan van de artiesten. Van Eerdenburg: "We kunnen de bands niet minder betalen, want de concurrentie tussen de festivals is groot. Maar bijvoorbeeld in Duitsland is de BTW 4% en geen 19%. Uiteindelijk wordt dat afgewenteld op de consument. "

Van Eerdenburg had het afgelopen zomer erg druk door zijn oproep aan het Lowlandspubliek om de PVV te spammen, maar heeft daar geen spijt van. "In de cultuursector redt iedereen zijn hachje. Als je je uitspreekt, richt men zijn pijlen op jou. Het is alsof de artistieke sector uitgescholden wordt door een stel idioten. Dan kun je je bek dichthouden en zwijgend toestemmen, maar ik zeg wat ik vind."

Albers: "Het is opvallend dat geen van de artiesten zich uitspreekt. Vaak genoeg krijgen artiesten de uitnodiging van DWDD om over de crisis te vertellen. Maar als puntje bij paaltje komt, moeten ze net juist die avond een nieuw liedje schrijven en zeggen ze af. Ze willen niet komen vertellen dat het niet goed gaat, want dan gaat het dus niet goed met die artiesten.

Volgens Albers gaat het behoorlijk minder in het clubcircuit: "Iedereen die zegt dat het 'redelijk goed gaat', liegt. Ik heb liever dat drie van mijn bandjes samen op een avond spelen en dan uitverkopen dan half lege zalen." Van Eerdenburg: "Het publiek gaat door de crisis ook scherper kiezen. Go Back To The Zoo trad gisteren hier in Groningen gratis op het plein op. Die hoeven het eerstvolgende half jaar hier dus niet met een betaald optreden terug te keren."

Toch is er ook nog hoop. Van Zeeland wijst er op dat de Nederlandse festivals als Amsterdam Dance Event, North Sea Jazz, Lowlands, Pinkpop en Eurosonic van internationale klasse zijn. Albers heeft ook hoop: "Ik ben niet negatief, maar er is wat tijd nodig voor het vinden van een nieuw verdienmodel. Als de artiesten nu maar zorgen voor goede liedjes, dan zorgt de infrastructuur voor de rest."

Van Eerdenburg merkt op dat het in Engeland slecht geregeld is in het clubcircuit qua faciliteiten voor beginnende optredende bands, maar dat er desondanks veel Brits talent internationaal naar voren geschoven wordt. Van Eerdenburg "Vroeger was popmuziek een tegencultuur, en nu proberen veel zalen theatertje te spelen. Popmuziek kan ook in een leeg pakhuis zonder goede faciliteiten, veel publiek zou dat misschien ook veel leuker vinden.

Ook pleit Van Eerdenburg voor een toeslag op de internetrekening als compensatie voor het illegaal downloaden van muziek: "Ik zal wel weer door een aantal idioten over plat gemaild worden, maar ik ben voor een kijk-en luistergeld op het internet abonnement. Vroeger was internet 'fuck the system', nu IS het het systeem."