"Door een concert heen praten = bierdouche"

Ernst-Jan Pfauth opent speciale website

Willem van Zeeland ,

Blogger Ernst-Jan Pfauth is een campagne gestart om overal in Nederland mensen die door concerten heen praten te trakteren op een bierdouche. De Vlaamse journalist Pieter-Jan Symons stoort zich juist aan mensen die de hele tijd "sssst" roepen tijdens concerten. Roosmarijn Reijmer bracht beide heren met elkaar in gesprek tijdens 3voor12 Radio.

Ernst-Jan Pfauth bedacht deze campagne naar aanleiding van het concert van Roosbeef, afgelopen vrijdag in Paradiso. "Het gebeurde tijdens een kwetsbaar moment in de set. Er was wat gebabbel bij de bar van ongeveer dertig mensen, die zich gedroegen alsof ze in de kroeg stonden. De zangeres vroeg om stilte, maar dat hielp niet. Toen ik thuiskwam heb ik meteen die website gemaakt."

http://bierdouche.tumblr.com/

Popjournalist Pieter-Jan Symons schrijft in zijn recensie over een concert van Gotye in de AB in Brussel in dagblad De Morgen dat hij zich juist stoort aan mensen die de hele tijd "Sssssst" roepen. "Mensen stonden met hun smartphones het concert te filmen en ze vroegen omstanders om stil te zijn zodat ze goed geluid zouden hebben bij hun filmpje. Bij een popconcert moet het kunnen dat er doorheen gepraat wordt, vind ik. Het gaat om plezier beleven. Het hangt wel een beetje van het soort muziek af en als het ook maar over muziek gaat en niet over voetbal of over het weekend."

http://www.demorgen.be/dm/nl/1011/Concertverslagen/article/detail/1395555/2012/02/16/Gotye-in-de-AB-hype-doet-een-beetje-leven.dhtml

Ernst-Jan Vauth: "Het gaat om de magische momenten bij concerten als een artiest zich kwetsbaar opstelt. Michael Franti zong ooit in de Effenaar in Eindhoven een liedje over zijn vader die net was overleden. Hij moest het afbreken omdat iedereen er doorheen kletste. Vroeger bij mij in het dorp kregen stelletjes een bierdouche als ze stonden te tongzoenen op de dansvloer. Ik wil nu hetzelfde doen met mensen die door concerten heen praten. Ik denk dat we daar heel veel gelukkige muziekliefhebbers van krijgen."

Pieter-Jan Symons: "Bierdouches kunnen de sfeer van een concert tegemoet komen. Zolang de sfeer er in zit, maakt het niet uit of er gepraat wordt. In Belgie praten ze net zo veel als in Nederland, de laatste tijd zelfs steeds meer."

Wat denk jij: Zijn bierdouches een goed idee? Je kunt hieronder in Disqus reageren op dit artikel.