Zeroes Request: 2002, Gloednieuwe rock classics van Coldplay en Queens Of The Stone Age

Is Lowlands dankzij Tiesto en Lee Towers te plat geworden?

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren nul. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 2002.

QUEENS OF THE STONE AGE

Queens Of The Stone Age zie ik voor het eerst in Tivoli Utrecht in 1998, waar ze dan optreden voor ongeveer 300 man publiek. In 2001 zie ik ze daar weer, in een uitverkochte zaal. In juli 2002 op Rock Werchter lijkt Queens Of The Stone Age te zijn uitgegroeid tot een supergroep. Niemand minder dan Dave Grohl van de Foo Fighters zit achter de drums en gastzanger Mark Lanegan zorgt voor een kippenvelmoment in het duistere The Hanging Tree. Het nieuwe werk dat ze spelen is imponerend en blijkt de opmaat naar de absolute rock classic van de Zeroes die een maand later zal verschijnen: het album Songs For The Deaf van Queens Of The Stone Age.

COLDPLAY

Er is nog een classic album waar we tijdens Rock Werchter voor het eerst kennis mee maken: A Rush Of Blood To The Head van Colplay. Ook die plaat zal pas een maand later verschijnen, maar nummers als Clocks en In My Place klinken meteen alsof je ze al jaren kent. Zanger Chris Martin blijkt te zijn uitgegroeid tot een volksmenner die het publiek met veel flair en humor toespreekt. Het is zo'n zeldzaam concert waarbij je aan alles voelt dat je naar een nieuwe stadionact staat te kijken. Van Coldplay op rock Werchter 2002 kon ik geen beelden vinden, daarom hier Clocks, live op Glastonbury 2002.

LOWLANDS

Lowlands bereikt in 2002 met 60.000 verkochte kaarten haar maximale capaciteit. Headliners zijn onder andere Underworld en Korn, terwijl Relax en Peter Pan Speedrock opvallen onder de Nederlandse acts. Lowlands viert het 10-jarig bestaan en is op gelijke hoogte gekomen met Pinkpop. Het jubileum wordt in de Foxtrot tent gevierd met de bonte revue The Worst Of Lowlands met de 25 slechtste artiesten die de organisatie kon vinden. Daar zien we curiosa als Anneke Ivanhoe, Rick de Stripper, Miss Aubergine, Bassie, De Aal, Martin Sunshine (een soort Zanger Rinus avant la lettre) en zelfs Lee Towers die als surprise-act het publiek luidkeels laat meezingen met You Never Walk Alone.

Tiesto

Maar de grootste Nederlandse held van Lowlands 2002 is Tiesto. De Bravo is afgeladen als hij daar op zaterdagnacht staat te draaien. Het is er zo druk dat je niet meer kunt lopen, laat staan dansen en er komt zoveel condens van het tentdak naar beneden dat het lijkt alsof het binnen regent. Lowlands is een groot succes in 2002, maar toch klinken er twijfels, ook binnen de organisatie. Is het festival met optredens van Lee Towers en Tiesto niet veel te plat geworden? Wordt vervolgd in 2003…