TB6K: harde, lompe dubstep, ook voor meisjes

Amsterdamse producer ziet 50Hurtz-avond door het dak gaan

Atze de Vrieze ,

“Hey kids it's Borgore. Do you know what's hardcore? Me shoving an elephant up your sister's back door. She wants foreplay, I don't wanna play what for. This bitch is so used, I wouldn't sell her at the second hand store. 'Cause her pussy is so wide, that you could put your head inside. Bring ten of your friends. And have yourself a ride.” Aldus Borgore in zijn hit Nympho, een harde, lompe dubsteptrack uit 2010. Dat is een eeuwigheid in een scene waar iedere maand nieuwe namen opstaan. Midden in die scene zit TB6K, resident dj van de populaire clubavond 50Hurtz en over twee weken te zien op 5 Days Off. “Borgore is redelijk uniek met zijn schunnige teksten gimmick. Het publiek vindt hem helemaal geweldig.”

Binnen de dubstep is de laatste twee, drie jaar een nieuwe substroming ontstaan, die razendsnel aan populariteit wint. Motto: het kan niet hard en rebels genoeg. Op een 50Hurtz feest gaat het publiek aan het eind van de avond met het haar door de war en make-up onder de oksels weer naar huis. Binnen een halfjaar werd de avond zo populair dat hij op voorhand uitverkoopt. In mei neemt 50Hurtz een grote stap, met een groot evenement in het Klokgebouw in Eindhoven, in samenwerking met Oi.

Yoram Tomatala (32) alias The Bobby 6 Killers alias TB6K schaamt zich er absoluut niet voor om de stijl lomp en oppervlakkig en ruw te noemen. Al jaren is hij actief als dj en vooral producer, nu heeft hij de juiste flow te pakken. “Ik zeg heel eerlijk: als ik naar een feestje ga moet het gewoon helemaal los gaan. Ik hou ook best van diepere dubstep, maar als ik moet kiezen ga ik toch altijd voor de hardere stijlen, ook met techno en gabber.” TB6K houdt zelf van veel verschillende genres. Zo werkte hij al samen met Zwart Licht en The Partysquad. “Ik hou ook van dancehall, van funk. Alle muziek waarvan ik houd kan ik kwijt binnen de dubstep.”

Sinds april 2011 vindt de 50Hurtz avond plaats in de Melkweg. Melkweg-programmeur Hidde Pluymert benaderde collectief Vage Gasten voor zo’n avond, TB6K werd naar voren geschoven, met steun van Nigel Myrando en Jesper Groen (eveneens van Vage Gasten). De avond bleek een gat in de markt, naast al bestaande avonden als Oi en Mosh. TB6K: “Ik boek juist de acts waar andere hun vingers niet aan willen branden. Opvallend genoeg komen er ook veel meisjes op die sound af. Kennelijk leven we in een ruwe tijd waarin meisjes ook van dit soort harde dingen houden. Hoe dat komt, ik weet het niet. Als ik het wel wist, zou ik de formule in een potje stoppen en verkopen. Meisjes maken de avond.”

De scene ontwikkelt zich intussen in razend tempo. Volgens TB6K staan elke maand nieuwe namen op, die met een handvol tracks doorbreken. “Een enkele track uit brengen heeft net zo veel effect als een heel album”, vertelt hij. “Had je een paar jaar geleden nog blogs en fora waarop fans elkaar vinden, nu concentreert het zich veel meer op Facebook, waar mensen links van YouTube of Soundcloud met elkaar delen. Veel artiesten zijn erg benaderbaar, ik zie weinig sterallures. De talenten komen zeker niet meer alleen uit Engeland, maar werkelijk overal vandaan. Borgore bijvoorbeeld komt uit Israël. Er is nog een Israëlische jongen die populair is, genaamd Tomba. Hij woont tegenwoordig in Rotterdam, maar zijn beheersing van de Nederlandse taal gaat niet veel verder dan ‘je weet zelf’.”

Iedereen met een internetverbinding en de laatste productiesoftware kan tracks maken, en dat gebeurt volgens TB6K dan ook volop. Toch begint ook in deze scene een stevige hiërarchie zich af te tekenen. Artiesten als Trolley Snatcha, Cookie Monsta en Borgore staan momenteel bovenaan de piramide. Veel populaire acts verzamelen nieuw talent om zich heen. Er zijn op dit moment twee toonaangevende platforms, vindt TB6K: Never Say Die, het label van dj SKisM, en Circus, rond Flux Pavilion en Doctor P. “Interessant vind ik ook Chronos, wat meer een underground label is waar heel harde tracks gemaakt worden.” TB6K is zelf op het moment ook druk aan het produceren. Dit jaar wil hij meerdere tracks uitbrengen. Misschien geeft hij ze gratis weg, maar liever nog zoekt hij een label. “Natuurlijk heeft het zin om een release te hebben op een toonaangevend label. Niet voor verkopen, wel om je naam op te bouwen.”

TB6K draait vrijdag 9 maart op 5 Days Off op de Circus avond naast o.a. Doctor P, Cookie Monsta en Roksonix. 6 april viert 50Hurtz zijn eenjarig bestaan in de Melkweg.