Mr. Polska reageert op PVV met meldpuntwaardevollegezelligheid.nl

“Negatieve campagne PVV alleen vanwege slechte peilingen”

Erik Zwennes ,

‘PVV verzamelt klachten over Polen’ kopten de kranten vanmorgen. De politieke partij van Geert Wilders heeft de website meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl in het leven geroepen waar klachten over Oost-Europeanen gemeld kunnen worden. Rapper Mr. Polska komt vandaag met een reactie in de vorm van meldpuntwaardevollegezelligheid.nl “Een plek waar ik alle waardevolle, gezellige ervaringen van Nederlanders met Oostblokkers wil verzamelen”.

Mr. Polska over de actie van de PVV: “Ik ben dat constante gehuil over mensen uit het Oostblok zo zat. De PVV knalt een vergrootglas op iets kleins waardoor mensen gaan meeschreeuwen. Als je op een verjaardag een kamer vol mensen ergens over hoort zeuren, ga je vanzelf meezeuren. Zo werkt het nu eenmaal, maar dat zegt niets over het werkelijke probleem.” Polska ontkent niet dat er problemen rond Polen zijn, maar zegt dat deze zwaar overdreven worden. “Je moet bedenken dat ik altijd via uitzendbureaus in fabrieken heb gewerkt. Polen en andere Oostblokkers komen hier maar met één missie: geld verdienen voor hun familie. Ik zag jongens die dubbele diensten draaiden, dan heb je echt geen tijd om rottigheid uit te halen hoor.”

Volgens de rapper is de nieuwe campagne van de PVV tegen zogenaamde MOE-landers in Nederland (Polen en mensen uit andere landen in Midden- en Oost-Europa) een wanhoopsdaad van een partij in nood. “Het gaat niet goed met de PVV in de peilingen. Je ziet dat ze dan even heel hard schreeuwen om trending topic te worden, maar verder zit er nul visie achter.” Volgens Polska moeten mensen die zeuren dat banen zouden worden afgepakt eens goed naar zichzelf kijken. “Die mensen komen hier geen hoge functies claimen. Het gaat om zwaar werk waar juist moeilijk mensen voor te vinden zijn; jobs die niemand wil doen. Mijn ervaring is dat je via een uitzendbureau binnen twee dagen een baan hebt. Zwaar en vervelend werk, maar dan had je maar je middelbare school af moeten maken.”

Polska zegt nog het meest moeite te hebben met het gebrek aan tegenwicht in de discussie. “PVV kan hard roepen, het is nu het onderwerp van de dag. Maar er moet ook een ander geluid zijn. Zelf probeer ik met mijn muziek en humor het Oostblok dichterbij Nederland te brengen, nu bijvoorbeeld met deze site. Ik wil laten zien dat zeuren op Oostblokkers niet het enige geluid in Nederland is.” Op de website kan iedereen zijn waardevolle, gezellige moment met Polen en andere mensen uit Midden- en Oost-Europa delen. De url van de site komt van de naam van het aankomende album van Polska, Waardevolle Gezelligheid. Polska: “Ik hoop op veel mooie verhalen, die ik weer kan bundelen. Ik ben nog aan het bekijken hoe ik dit dan openbaar ga maken en roep heel Nederland hun positieve, waardevolle en gezellige verhalen toe te sturen."

De rapper heeft geen scherpe criteria voor de teksten op de nieuwe site. “Of het nu gaat om fijne buren, een klusjesman die hard werkt, een Poolse groep jongeren waarmee je gaat stappen of dat je een Poolse vrouw hebt ontmoet, alles kun je delen als het voor jou waardevol is.” De Poolse ambassade in Nederland heeft kwaad gereageerd op het initiatief. De ambassade noemt de site discriminerend, omdat alleen kan worden geklaagd over mensen uit Midden- en Oost-Europa. Bovendien geeft de site volgens de ambassade geen realistisch beeld, ‘want goede ervaringen met Polen zullen niet op de site terechtkomen’. Hiervoor heeft Mr. Polska nu dus een oplossing.

Naast de reactie op de PVV is Mr. Polska hard bezig met de release van zijn debuutalbum. De opnames zijn net afgerond en de master is binnen. “Op 1 maart verschijnt de eerste single 1 Miljoen Vrienden. Twee weken erna volgt de video.” Op 2 maart verschijnt het album Waardevolle Gezelligheid.

Ook Tjeerd Bomhof, bekend van Voicst en Dazzled Kid, heeft op creatieve wijze zijn beklag gedaan over het initiatief van de PVV. Hij heeft een melding gedaan over de overlast van zijn zes weken oude baby, half van Oost-Europese komaf. Overigens kwam er van deze kleine ook vrij snel een reactie.