Half Way Station nu all the way Half Way Station nu all the way

Grote Prijs finalisten deze maand op vinyl en cd bij Excelsior

, Pepijn van Gils

Half Way Station nu all the way

Grote Prijs finalisten deze maand op vinyl en cd bij Excelsior

Pepijn van Gils ,

Dat meedoen minstens zo belangrijk is als winnen, bewijst de band Half Way Station vandaag. De finalisten van de Grote Prijs 2011 moesten de beker afstaan aan Yori Swart, maar tekenden de afgelopen week bij Excelsior, waar hun debuutalbum verschijnt. Moonshine wordt 19 februari gepresenteerd in Rotown, Rotterdam. Amsterdam krijgt haar eigen releasefeestje een week later: de 27e in Paradiso.

Dit 'debuutalbum' is niet het eerste van het zestal, dat vorige maand nog op de 25e Hollandse Nieuwe sampler stond. Vorig jaar kwamen zij al met een album, dat in eigen beheer werd uitgebracht. Zanger Rikke Korswagen vertelt hierover: "In de beginfase van deze band hebben we inderdaad een onderzoeksalbum gemaakt. Wij zijn toen vooral bezig geweest met wat muziek voor ons is en hoe we iets vast willen leggen. Wij zien die opname als een pre-album, of experiment. Moonshine is wel degelijk ons echte debuut als band."

Na al het experimenteren eind 2010 heeft de band een een snelle ontwikkeling doorgemaakt. "Wij hebben alle nummers begin 2011 geschreven en in mei dat jaar heb ik alles zelf opgenomen. Ik ben in de loop der jaren best een apparatuurfreak geworden. Voor het mixen heb ik in de zomer hulp gezocht van Maurice Vogt in de Paris Music Studios en het masteren heb ik gedaan met Gert Van Hoof in Antwerpen. In die tijd begonnen we ook met de Grote Prijs, en nu komen we al uit op vinyl én cd."

Meedoen aan de Grote Prijs stond eigenlijk niet op de agenda. "Elma had ons stiekem opgegeven. In eerste instantie viel dat niet zo goed binnen de band, maar toen hebben we besloten om er toch voor de volle honderd procent voor te gaan. Al met al was het ook ontzettend leuk, zeker de finales in Paradiso waren supergaaf. Dat is zo'n mooie zaal met die balkons vol mensen. Mijn moeder had een hele touringbus vol met vrienden en familie geregeld. Ik kan nogal veel bezig zijn met de andere bandleden of met de techniek, dat was tijdens deze shows helemaal niet het geval en we hebben er enorm van kunnen genieten."

De naam Half Way Station komt niet uit de lucht vallen. "Ik maakte twee jaar geleden een reis door de Verenigde staten. Tijdens mijn tocht van New York naar New Orleans, kwam ik in Jackson, Tennessee, een tussenstation tegen van de Greyhound dat zo heette. Het was zo'n desolate afgelegen plek zonder naam, met alleen de mededeling dat je halverwege bent. Dat raakte mij meteen."

Het eerste album van het Rotterdamse folkgezelschap ligt dus vanaf 19 februari in de schappen en wordt aanstaande maandag gepresenteerd in Paradiso.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12