3voor12 draait (week 50): Song van het Jaar en DJ Sandemans Jaarmix

3voor12 Album van de Week is: Various - Rework_Philip Glass Remixed

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Villagers - Nothing Arrived (Domino/V2)
3voor12 Album van de Week
Various - Rework_Philip Glass Remixed (Orange Mountain/Codaex)
3FM Megahit
Laura Jansen & Tom Chapin - Same Heart (Universal)
3FM Album van de Week
Various - 3FM 36 Serious Tracks (USM)

Top 5:

1. 3voor12 Song van het Jaar-uitzending
“En zo wordt een agressief dance-nummer als Firestarter in een jaar gevormd door Torres spannende blues, om vervolgens van Daily Bread een wave-behandeling te krijgen.” (Laurence Tanamal)
“Blaudzun was dit jaar de afsluiter van de Song van het Jaar 2012. Hij heeft wel punten gescoord bij mij, want hij stond zo ziek als een hond op het podium.” (Niels de Haan)
2. DJ Sandemans Jaarmix
“60 uur werk voor 60 minuten lol. Onvolprezen.” (Menno Visser)
“Ik heb er maar vier woorden voor: wederom meesterlijk briljant gemixt.” (Judith Laanen)
3. Various – Rework_Philip Glass Remixed
“Deze remix cd door artiesten als Beck en Nosaj Things is vreselijk goed. Ze hebben het beste van Philip Glass tot iets nog beters met een vleugje dance gemaakt, heel knap.” (Judith Laanen)
4. BBC Sound of 2013 Longlist
“Nog meer vooruitblikken: de jaarlijkse voorspelling van de BBC mbt de toonaangevende nieuwe acts van het nieuwe jaar.” (Atze de Vrieze)
5. Palmbomen in 3voor12 Radio
“Palmbomen gaf niet alleen een albumprimeur (releasedatum/feest staat voor 25 januari in Paradiso), maar ook een kwartier durende dj set weg.” (Laurence Tanamal)

Menno Visser draait:

Glen Hansard, @ Concerto, Amsterdam 9 december
Intieme instore van mijn favoriete Ierse singer-songwriter. Meesterlijk.

DJ Sandeman, Song van het Jaar, The Remix (mixtape)
60 uur werk voor 60 minuten lol. Onvolprezen.

Kids In Glass Houses - Secret Santa (single, Roadrunner/Warner)
Op de valreep nog het beste rocky kerstnummer van het jaar... Piekfijn.

Laurence Tanamal draait:

3voor12 Song van het Jaar
Afgelopen woensdag vond de Song van het Jaar-uitzending plaats in TrouwAmsterdam. Een aantal genomineerde Nederlandse bands speelden hier de single waarmee zij in de lijst stonden, plus een cover. Zo coverde DeWolff een nummer van Flux Pavillion en speelde Daily Bread een cover van een cover (Torre Florims Firestarter). En zo wordt een agressief dance-nummer in een jaar omgevormd naar Torres spannende blues, om vervolgens van Daily Bread een wave-behandeling te krijgen.

Palmbomen live in 3voor12 Radio – dj set
Palmbomen, aka Kai Hugo, was gisteren in de 3fm studio voor 3voor12 Radio. Hier gaf hij niet alleen een albumprimeur (releasedatum/feest staat voor 25 januari in Paradiso), maar ook een kwartier durende dj set weg. Op ADE zag ik hem ook aan het werk en ik vind vooral de momenten waar hij herkenbare samples (tot hele liedjes) gebruikt en bedruipt met zijn eigen tropendance-sap. Ik ben benieuwd naar het album!

Sun Kil Moon/The Album Leaf – What Happend to my Brother?
Ik ben een groot fan van Mark Kozelek (The Album Leaf, Red House Painters) en ook zijn werk met Sun Kil Moon is niet weg te denken uit mijn collectie. Dit jaar bracht hij nog Amongst The Leaves uit, een uitgekleed plaatje vol verhalen en reflecties op het verleden. Met een dikke stift heb ik alvast zijn optreden met The Album Leaf in mei in Dordrecht gemarkeerd. Zij zijn momenteel samen aan muziek aan het werken, waar dit nummer alvast een voorproefje van is. Ik moet zeggen dat het gitaarspel van Kozelek wel een gemis is, maar alsnog is dit een van de mooiste liedjes die ik deze week heb mogen beluisteren.

Judith Laanen draait:

Various - Rework_Philip Glass Remixed
Ik ben een sucker voor Philip Glass. Sinds ik zijn muziek ontdekte bij de balletten van het Nederlands Dans Theater, dat veelvuldig uit zijnoeuvre put, ben ik verkocht. Niet al zijn werk zint me, soms is het zelfs lelijk atonaal, maar je moet er maar opkomen. Deze remix cd door artiesten als Beck en Nosaj Things is vreselijk goed. Sommige remixen zijn zelfs dance achtig. Ze hebben het beste van Philip Glass tot iets nog beters met een vleugje dance gemaakt, heel knap.

DJ Sandemans Song van het Jaar, The Remix 2012
Ik heb er maar vier woorden voor: wederom meesterlijk briljant gemixt.

Chilly Gonzales - Solo Piano 2
Ik ben ook een sucker voor pianomuziek an sich en dan vooral als Gonzales achter de toetsen zit. Geef die man een piano en hij laat goud uit zijn vingers rollen.

Niels de haan draait:

DeWolff, Song van het Jaar 2012. Trouw Amsterdam
Afgelopen woensdag was de uitreiking van de Song van het Jaar 2012. Tijdens deze avonden kwamen er veel toffe bandjes langs, zoals Blaudzun, The Kik en The Opposites. De band die ik echt tof vond, ondanks dat ze maar 2 nummers gespeeld hadden, was DeWolff. Ze hebben de zaal even goed wakker geschud. Dit keer viel niet de hammond op, maar hun opvallende kledingstyle.

Blaudzun, Song van het Jaar 2012 Trouw Amsterdam
Ik moet zeggen dat ik niet vaak naar Blaudzun heb geluisterd. Blaudzun was dit jaar de afsluiter van de Song van het Jaar 2012. Hij heeft wel punten gescoord bij mij, want hij stond zo ziek als een hond op het podium. In eerste instantie was het niet te zien dat hij ziek was. Ondanks dat was het een leuk optreden.

Blur
Volgend jaar staat het festival Rock Werchter op de planning om heen te gaan. Eén van de artiesten die ik daar graag wil zien is Blur. Niet omdat ik erg fan ben van hun muziek, maar omdat ze echt wat betekend hebben voor de muziek. Daarom luister ik de laatste tijd veel naar Blur. Ik hoop dat het een tof optreden gaat worden. Jammer genoeg duurt het nog even.

Atze de Vrieze draait:

Solange - Losing You live bij Jimmy Fallon
Oh wat een heerlijke band, wat een prachtige verschijning, en wat een zoetzuur liedje.

Eurosonic Potential Winners Playlist
Work in progress: er spelen heeeeeel veel bands op Eurosonic, de meeste volstrekt onbekend. Iedere band waarvan ik na beluistering denk 'ja, zou zomaar kunnen', belandt in de playlist.

BBC Sound of 2013 longlist

Nog meer vooruitblikken: de jaarlijkse voorspelling van de BBC mbt de toonaangevende nieuwe acts van het nieuwe jaar. Er zit altijd wel wat tussen. Favorieten wat mij betreft: Savages, Palma Violets, Laura Mvula en AlunaGeorge.