Europese Commissie wil ACTA-stemming alsnog uitstellen Europese Commissie wil ACTA-stemming alsnog uitstellen

‘Verdrag moet eerst langs het Europees Hof’

, Sjoerd Huismans

Europese Commissie wil ACTA-stemming alsnog uitstellen

‘Verdrag moet eerst langs het Europees Hof’

Sjoerd Huismans ,

Europese Commissie legt het ACTA-verdrag (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) alsnog aan het Europees Hof voor, ondanks dat het internationaal handelscomité van het Parlement zich hier eerder tegen uitsprak. Hiermee wil de Commissie tegemoetkomen aan de wijdverspreide zorgen die er over ACTA bestaan onder Europese burgers. De Commissie wil duidelijker krijgen wat ACTA precies inhoudt en uitzoeken of het omstreden verdrag grondrechten van burgers in enigerlei opzicht schendt. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft het Europees Parlement daarom gevraagd om de geplande stemming over het verdrag uit te stellen.

ACTA is een internationaal handelsverdrag dat landen beter in staat moet stellen om overtredingen van het intellectueel eigendomsrecht aan te pakken. Er kwam vanuit verschillende landen veel kritiek op het verdrag. De grootste angst is dat ACTA de internetvrijheid zal beperken, en leidt tot censuur en het controleren van gebruikers. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde ACTA een ‘doos van pandora vol potentiële schendingen van de mensenrechten.’

De Commissie wil de ophef nu temperen door het verdrag aan het Hof voor te leggen. De Gucht: “Ik vind dat de Commissie de verantwoordelijkheid heeft om parlementariërs en het grote publiek de meest gedetailleerde en accurate informatie die beschikbaar is te leveren.” De meeste kritiek op ACTA is gebaseerd op de potentiële schade die het kan hebben op grondrechten van mensen, aldus de Eurocommissaris. “De Europese Unie is gebouwd op respect voor de wet. Aangezien tienduizenden mensen hun zorgen over ACTA hebben geuit, past het om ons hoogste onafhankelijke rechtsorgaan de tijd te geven zijn mening over het verdrag te vormen.”

Eerder gaf het Europees Parlement aan daar geen trek in te hebben. Het Parlement vindt de termijn van één tot twee jaar die een toetsing door het Hof zou vergen te lang. Het internationaal handelscomité (onderdeel van het Parlement) sprak zich dan ook uit tegen toetsing door het Hof. Voorzitter David Martin liet eind maart weten dat de normale planning hervat wordt, en het Parlement in juni gaat stemmen over ACTA. De Gucht hoopt nu dat het Parlement alsnog besluit te wachten: “De opinie van het Hof is een belangrijke toevoeging aan het debat; daarom vragen we het Parlement het Hof te respecteren, en te wachten met het formuleren van zijn eigen opinie over ACTA.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12