Tweede album Fresku verschijnt op 11 mei

Op Maskerade onder meer samenwerkingen met Theo Maassen en Ali B

Erik Zwennes ,

De Eindhovense rapper Fresku heeft zijn tweede album af. Op 11 mei verschijnt de plaat Maskerade bij platenlabel Top Notch. Zie hieronder de eerste beelden van het maakproces. Fresku: “Ik vind het nu fucking spannend, tot paniekaanvallen aan toe.”

Al begin 2011 sprak 3voor12 met de Eindhovenaar, die toen verklapte al aan zijn tweede album te werken. Toch duurde het dus nog anderhalf jaar voordat deze af is. Naar eigen zeggen is dit logisch, maar toch ook weer niet. “Pas als de puzzel heel is, weet je waarom je al die stukjes nodig had. Ik heb achter de schermen enorm veel op moeten ruimen en ben inmiddels drie managers verder. Ik had nooit gedacht dat ik dit soort dingen ooit zou zeggen, maar nu ik een dochtertje heb, vind ik dat de zaken goed moeten lopen, en dat deden ze niet.”

“Als jongen uit de riemenfabriek ben ik ook maar in deze wereld gegooid”, aldus Fresku. “Ik heb harde keuzes moeten maken, dat heeft het creatieve proces niet altijd geholpen. Ik heb nooit vast gezeten met schrijven, maar heb wel momenten gehad dat ik het niet meer wilde. Er zijn echt momenten geweest dat ik dacht: ‘dit had een hobby moeten blijven’. Voor het eerst in mijn leven heb ik kennis gemaakt met de term ‘vijand’. In het geval van andere rappers, maar ook met mijn beste vrienden. Het voelde wrang om door te gaan, maar ik denk dat ik schoon schip heb gemaakt en een goed plan heb voor de toekomst.”

De titel Maskerade komt van het eerste nummer waar Fresku aan werkte, na zijn debuut. “Het staat voor mij enerzijds voor het gevoel dat ik over hield aan de ontvangst van het debuut. Er waren veel mensen die vonden dat ik zoveel verschillende dingen deed. Als je het ene doet, mag je het ander niet doen. Terwijl volgens mij ieder mens meerdere kanten heeft. Daarnaast staat Maskerade ook voor een gemaskerd bal. Hoe dit rapwereldje niet alleen maar bestaat uit alleen maar succes. Ik heb leren echt van nep te onderscheiden, op vele vlakken.”

De producties op Maskerade komen van vaste producers Teemong en Yskid, ieder ongeveer verantwoordelijk voor veertig procent van de tracks. Louis Bordeaux vulde de rest in. “Hij zorgt er voor dat het geheel nog wat diverser is geworden”, aldus Fresku die ook verklapt dat Ali B en cabaretier Theo Maassen op Maskerade staan. Fresku: “Beiden zijn verhalenvertellers.” Hij zegt niet te veel na te hebben gedacht tijdens het productieproces. “Ik wilde meer balans op de plaat en heb mezelf constant afgevraagd wat een track bijdroeg aan het geheel. Een track mocht er pas op als deze ‘clipwaardig’ zou zijn; geen albumvullers dus.”

“Nu gaan mensen zien of ik een eendagsvlieg ben”, verzucht Fresku. “Ik vind het nu fucking spannend, té spannend om de nieuwe plaat te droppen; tot paniekaanvallen aan toe.” Over zo’n twee weken verschijnt de eerste single van Maskerade.

Klik hier onder voor een interview met Fresku rond het debuutalbum uit 2010.