Record Store Day stuwt albumverkopen Record Store Day stuwt albumverkopen

Verschillende verrassingen in de albumlijst

, Atze de Vrieze

Record Store Day stuwt albumverkopen

Verschillende verrassingen in de albumlijst

Atze de Vrieze ,

Een aantal opvallende verschuivingen in de albumlijst van deze week. Bands als Avant La Lettre (54), Minus The Tiger (61), Saartje van Camp (45), Shaking Godspeed (38) en Case Mayfield (33) komen zomaar binnen in de albumlijst. Dat kan geen toeval zijn: al die bands speelden live in een of meer winkels tijdens Record Store Day op zaterdag 21 april. Sterker nog: ze speelden allemaal in Velvet Delft, dat een heus minifestival organiseerde. Van de zestien acts die er speelden, eindigden er vijftien in de top 100.

Jurgen de Waart van Velvet Delft is blij met het opvallende resultaat. Hij pakte het meest van alle deelnemende winkels uit, met zestien optredende artiesten, waaronder populaire acts als Spinvis, Go Back To The Zoo en Arjen Lucassen. Die laatste ziet zijn album binnenkomen op nummer 16 in de albumlijst. "Zijn nieuwe album kwam net een dag eerder uit. Arjen heeft een trouwe schare fans, en die kopen ook echt massaal zijn plaat. Maar de hele dag was het druk. Er stonden continu honderd mensen voor de deur. We hebben artiesten nadrukkelijk gevraagd of ze na afloop direct achter de balie wilden signeren. Dat veroorzaakte direct een verschuiving in het publiek. Het is mooi voor de muzikanten dat ze niet voor niks gekomen zijn."

Mark Frieswijk van PIAS beaamt dat de opvallende verkopen van Ed Struijlaart, Splendid en Case Mayfield te herleiden zijn naar Record Store Day. Case Mayfield speelde zeker niet alleen in Delft, hij deed voor een recordpoging elf plekken aan. Ook volgens Maarten Rischen van Shaking Godspeed kan het geen toeval zijn. Hun album Hoera staat op nummer 38, op basis van slechts een instore in Delft. "We stonden op een mooie plek, vlak voor Go Back To The Zoo, aan het eind van de dag. En dan speel je voor cd-kopend publiek. Het is leuk om die jubelende verhalen in de pers eens terug te zien in albumverkopen. Normaal als ik Shaking Godspeed Google kom ik direct allerlei torrents en gratis strams tegen. Dat is ook vleiend hoor, maar ons huisdier moet ook eten. We hebben overigens nog nooit een cent verdiend aan deze band. Ik vermoed dat het nu ook niet om grote aantallen gaat."

Dat is natuurlijk de keerzijde van het verhaal. De opvallende chartnotering op basis van een specifiek evenement maakt pijnlijk duidelijk hoe weinig albums er kennelijk in een week verkocht worden. "Van Arjen Lucassen heb ik er zeker meer dan honderd verkocht, maar de exacte aantallen heb ik nu niet paraat. Maar mijn ervaring is dat het zeker in de onderste regionen van de lijst niet om grote aantallen gaat. Ik doe wel eens een concertverkoop waarbij ik bijvoorbeeld vijftig stuks van een oud album verkoop en het terug zie komen in de albumlijst. Maar ik ben hoe dan ook heel blij met deze Record Store Day. Het was mijn beste dag ooit, veel beter dan een gemiddelde kerstdag. Het mocht ook wel met deze line-up. Ik dacht: als het nu niets wordt, geeft Nederland echt niet meer om muziek."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12