Nederlandse mc Base (19) op nieuwe tape van Amerikaanse rapper Game Nederlandse mc Base (19) op nieuwe tape van Amerikaanse rapper Game

Wereldberoemde rapper enthousiast over Nederlander

, Erik Zwennes

Nederlandse mc Base (19) op nieuwe tape van Amerikaanse rapper Game

Wereldberoemde rapper enthousiast over Nederlander

Erik Zwennes ,

De negentienjarige Nederlander Alexander Spoor oftewel Base staat met een freestyle op de nieuwste mixtape van de wereldberoemde rapper Game. De mixtape California Republic, met bijdragen van onder meer Rick Ross, Lil’ Wayne, Busta Rhymes, Drake, Pharrell en Snoop Dogg, verscheen gisteren online.

De in Den Haag woonachtige Alexander “Base” Spoor is geboren in Oostenrijk. Op zijn derde verhuisde hij naar Nederland om na omzwervingen door Overijssel te stranden in de hofstad. Als kleine jongen stond hij er op dat hij naar de internationale school ging. “Mijn ouders vonden het prima, maar het zou me wel mijn spaargeld kosten. Ik wilde het, om de een of andere reden, zo graag, dat ik instemde. Het heeft me wel geholpen als artiest, mijn Engels is vloeiend en de uitspraak is geen probleem.”

Rapper Game verkocht wereldwijd meer dan tien miljoen albums. Begin december 2011 speelde de Amerikaan in Melkweg. Base gooide een tape met zijn beste werk op het podium. “Maar ik was er niet zeker van dat het op deze manier Game zou bereiken. Toen sprak ik een gast die later Game’s manager bleek. Ik vroeg hem of ik backstage mocht. Met wat overredingskracht lukte dat.” Backstage rapte Base een verse voor Game en gaf hem zijn tape. “Game was enthousiast; ‘I like you, you can stay’, zei ‘ie.”

Vervolgens vroeg Game de jonge Hagenees mee voor een avondje uit. “Ik nam wat vrienden mee en we gingen naar Club Air. We werden voorzien van VIP-bandjes en hadden een goede avond. Deze eindigde met het nummer van de manager en dat was het, dacht ik.” Weken hoorde Base niets meer tot Game hem belde. “Hij vroeg me om een freestyle. Ik had niet meteen iets passends liggen, maar koos die beat van Tyler, the Creator’s Yonkers uit en maakte een track. Deze stuurde ik anderhalve week geleden op.” Base had geen idee wat er met de track zou gebeuren tot hij drie dagen geleden werd gebeld. “Game vertelde me dat de track op de nieuwe mixtape zou komen. Ik moest het nog maar zien, eerlijk gezegd.”

Donderdag om elf uur ‘s avonds verscheen de tracklist van de 24 tracks tellende tape California Republic online. Op plek zes staat het nummer van Base, twee uur later kwam het definitieve bewijs online in de vorm van de gratis downloadbare mixtape. “Het is onrealistisch”, lacht Base. “De hele plaat staat vol bijdragen, maar op mijn track spit ik helemaal alleen.” Als grap heeft Game op de tracklist ‘Base ft Nobody’ geschreven.

Hoe kan het nou dat Base in Nederland nog nauwelijks naam heeft gemaakt? “Ik heb me nooit gericht op Nederland. Dat bedoel ik niet arrogant, maar het is hier enorm lastig om als Engelstalige mc door te breken. En dan nog is de markt hiervoor vrij klein. Ik heb mij altijd gericht op Amerika.” Base is nuchter over eventuele gevolgen van deze plek op de tape van Game. “Ik ga er nu echt niet ineens vanuit dat iedereen mij gaat checken of dat ik een contract aangeboden krijg. Het is super tof, maar ik zie wel wat het me brengt. Het is goed dat mensen voor het eerst eens mijn naam zien, zo zie ik het maar. Overigens stapt Base wel gelijk op een vliegtuig als Game hem een ticket aanbiedt. “Het is mijn droom, maar je moet ook realistisch zijn. Als Game mij vraagt om bij hem op te komen nemen, ben ik hier natuurlijk weg.”

Op dit moment is er nog niet veel materiaal van Base te vinden. De mc is bezig met een EP met twee Nederlandstalige artiesten. “Dat is misschien raar, maar daar waren we mee bezig en gaan we gewoon mee door. Ik ga nu niet even snel een mixtape maken. Ik heb iets tegen dat concept van rappen over andermans beats. Het is dat Game me er specifiek om vroeg.”

Download of luister hier de gehele mixtape van Game. De track van Base staat nu ook op de Luisterpaal.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12