Motel Mozaique: Balthazar, de enige waardige dEUS opvolger Motel Mozaique: Balthazar, de enige waardige dEUS opvolger

Vijf nieuwe nummers, vijf keer raak

, Erik Zwennes

Motel Mozaique: Balthazar, de enige waardige dEUS opvolger

Vijf nieuwe nummers, vijf keer raak

Erik Zwennes ,

De Belgische band Balthazar was daar ineens. Schijnbaar uit het niets kwamen ze in 2010 met een uiterst fris en scherp debuutalbum. Maar wat doe je na die gefĂȘteerde doorbraak? Door op de ingeslagen weg of iets nieuws proberen?

CONCERT
Balthazar, Off Corso, zaterdag 21 april 2012

MUZIEK
Twee jaar geleden verscheen het debuutalbum Applause van de Belgische indierockband Balthazar. Een geslaagd debuut vol minimalistische producties en knappe hooks. Hierna veroverden ze de podia en festivals met een knappe live-vertaling. Inmiddels zijn ze van label geswitcht en is album nummer twee zo goed als af. Deze zal waarschijnlijk tegen het einde van de zomer verschijnen. Vandaag krijgen we een voorproefje.

PLUS
...en om maar meteen duidelijkheid te geven: Balthazar speelt vijf nieuwe nummers en alle vijf zijn raak, waarvan drie met hitpotentie. De band wijkt af van de ingehouden spanning op het debuutalbum en lijkt meer uitgesproken. Het machinale is afgeworpen en de band zoekt in de nieuwe nummers meer naar symfonie en melodie. Het doet soms Moss’ig aan, sacraal, en ook referenties naar dEUS 1.0 (van vóór de eeuwwisseling) doemen op. Drie grootse en meeslepende meezingers met geweldige hooks en twee midtempo dansliedjes vormen het hart van de show. En dat mooi ingebouwd tussen nummers van het debuut zorgt voor een geweldig optreden. Opener The Boatman is door het toeren een episch beest geworden. Fifteen Floors wordt met gejuich ontvangen en Hunger at the Door is al bijna een festivalklassieker.

MIN
Het is begrijpelijk dat Motel Mozaique gebruik maakt van festivallocatie Off Corso. Het moet waarschijnlijk wel, zoveel centraal gelegen zalen met de juiste infrastructuur zijn er nu ook weer niet. Maar het blijft lastig om hier livemuziek te programmeren. Het geluid is hard, niet voorzien van enige dynamiek en de eerste twee rijen horen enkel de monitor en het geluid dat de drummer maakt, geen versterkte muziek over de PA.

CONCLUSIE
Balthazar moet vanavond vechten tegen de tegelijk geprogrammeerde Patrick Watson, buzzband Django Django en de zaal zelf. Schijnbaar onbevreesd speelt het voor een kleine vierhonderd man een geweldige set. Met het debuut en de nieuwe nummers durf ik deze wel aan: Balthazar is de enige waardige opvolgers van dEUS. Jammer dat de plaat pas aan het einde van het festivalseizoen uitkomt, maar 2013 is dan wel degelijk van deze Belgen. Dat kan haast niet anders.

CIJFER
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12