Lil’ Kleine: rappende loodgieter werkt met Spacekees aan mixtape

Jonge mc stond al op zijn tiende onder contract bij Lange Frans

Erik Zwennes ,

Jorik Scholten (17) is loodgieter en ras-Amsterdammer, hij rapt onder de naam Lil’ Kleine. Speciaal voor 3voor12 maakte hij de track Rook ‘s Wat, die een mooie plek kreeg op de laatste Hollandse Nieuwe sampler. De afgelopen maanden gaat het hard met de jonge mc met de Jordanese tongval. Hoog tijd voor een introductie van dit talent.

Lil’ Kleine is een geboren en getogen Amsterdammer, niet te missen als je zijn tracks hoort. Hij groeide op op de Wallen en verhuisde later naar Oost. “Ik woonde niet ver van Diemen. Als ik een lang stuk rechtdoor fietste stond ik daar. Dan kwam ik kijken bij die jongens van D-Men en zei ik tof dat ik ook kon rappen. Man, ik was zes toen ik begon ofzo. Na een aantal jaar belde Lange (Frans, red.) me op en zei dat hij met me wilde werken.”

“We waren goed op weg met een volledig album rond mijn tiende”, vertelt Kleine. “Ik zou me gaan richten op die Nickelodeon kids, maar dat voelde voor mij toch niet goed. En toen stortte het allemaal een beetje in elkaar. Het ging niet goed met de platenmaatschappij en ook privé had Lange zo zijn dingetjes. We zijn altijd goede vrienden gebleven, ook in mindere tijden.”

Vanaf mei zal Kleine de voorprogramma’s verzorgen van Lange. “Nu doet hij nog een aantal tapeshows, daarna zal hij met band optreden. Hij vroeg mij om daar bij te zijn. Hij vindt dat ik mensen kan entertainen. Ik heb het rappen van hem geleerd, om dat dan op deze manier voort te zetten is heel tof.” De twee zijn hiervoor bezig met een speciale gezamenlijke track. Lange Frans is ook de persoon die zijn protegé adviseerde nog geen contract te tekenen. Kleine: “Er zijn genoeg mensen die wat met me willen doen, maar ik wacht nog even af. Ik leer nog elke dag en het begint pas net een beetje te draaien.”

Feit is dat de afgelopen maanden de naam Lil’ Kleine begint te zoemen. Kleine zal zelf de eerste zijn die hier diverse collega’s voor bedankt, maar is uiteindelijk degene die zelf aan het doorzetten is. Zo maakt hij tracks met producer Reverse, met Ome Omar, Tellem en werkt hij inmiddels met grote held Spacekees aan een mixtape die ZoVaderZoZoon gaat heten. Download bij de vrienden van Puna.nl al de eerste track. “Ik volg Kees al mijn hele leven, maar toen hij met zijn verse in Wat Wil Je Doen Dan (The Partysquad, 2005, red.) kwam, was ik om. Dat ben ík gewoon. Kees is een klein kind, ik moet hem steeds aansporen om weer de studio in te duiken. Nu is hij weer op skivakantie. Maar met een beetje mazzel is de tape in juni af, die geven we dan gratis weg.”