10 Alternatieve tips voor Koninginnedag 10 Alternatieve tips voor Koninginnedag

Ontsnap het gehos en maak er een muzikaal lang weekend van

, Sjoerd Huismans

10 Alternatieve tips voor Koninginnedag

Ontsnap het gehos en maak er een muzikaal lang weekend van

Sjoerd Huismans ,

Vanwege de extreme drukte die Koninginnedag aantrekt is dit jaar besloten grote gratis openluchtevenementen als de concerten op het Museumplein niet te organiseren. Waar moet je als feestganger nu heen? Laten we eerlijk zijn: platgedrukt worden door een veel te grote, hossende menigte met Armin van Buuren op de achtergrond was natuurlijk al niet je-van-het. Misschien wilde je dit jaar sowieso wel eens iets anders. 3voor12 zocht daarom de leukste alternatieve feestjes in den lande (en daarbuiten) uit, om Koninginnenacht en -dag eens op een geheel andere manier te beleven.

Queensday Festival, Perron 55, Venlo
Voor liefhebbers van punk, garagerock en rockabilly uit het zuiden des lands is dit een goede optie. Koninginnedag mag dan een echt Nederlands feest zijn, Queensday Festival is dat zeker niet! aldus de website. Die belofte maakt het festival qua programmering waar: uit Florida komt post-hardcoreband Hot Water Music over voor een optreden. Het verdere programma is een allegaartje aan stijlen: onder meer southern rock van The Legendary Shack Shakers, punk van Cobra Skulls en trashy rootsrock van The Pussywarmers. Uit de andere kant van het land, namelijk Groningen, komt oud-Hollande Nieuwe Traumahelikopter over om hun vuige garagerock ten gehore te spreiden.

8Bahn Night & Day Festival, Musispark, Arnhem
8Bahn Night & Day is al jarenlang een begrip in de Gelderse technoscene. Ook dit jaar pakt het festival weer uit met zowel een Koninginnenacht als een Koninginnedag editie in het Musispark te Arnhem. Op zondag 29 april staat op het programma de heerlijke old-school dubstep van de Engelse producer Pinch (baas van het label Tectonic waarop onder meer Skream en Flying Lotus hun muziek uitbrachten), en verder o.a. de gemaskerde man redshape. De dageditie kent namen als techno grootheid Rolando (bekend van hit Knights of the Jaguar) en up-and-coming dj’s als de Amsterdammer Jorn Liefdeshuis.

Groezrock 2012, Meerhout, België
De 2012 editie van het Belgische punk, ska en hardcore festival Groezrock heeft o.a. Anti-Flag, Refused, Rancid, Yellowcard, Lagwagon, Face To Face, Reel Big Fish en The Dillinger Escape Plan op het affiche staan. Een goede manier om de drukte te ontvluchten voor een flinke dosis herrie bij onze zuiderburen: het festival vindt op 28 en 29 april plaats en overlapt dus met Koninginnenacht.

Bozar Night, Centre For Fine Arts, Brussel
Durf je de landsgrenzen over te kijken, maar ben je meer into experimentele elektronica dan is Bozar Night in Brussel een aanrader. Op het programma staan producers als Daedelus uit Los Angeles, wiens show zal worden begeleid door visuals van Archimedes. Meer artiesten gaan audio-visueel spektakel leveren op de Bozar Night: Lazar Sword (uit de stal van Modeselektors Monkeytown Records) wordt bijvoorbeeld bijgestaan door de visuele kunstenaar Michael Titze. Ook op het programma: de minimale maar funky techno van GoldFFinch, en de abstracte beats van Chris Clark.

Oranjepop 2012, Hunnerpark, Nijmegen
Al een aantal jaar lang is Oranjepop bezig een reputatie op te bouwen van gratis Koninginnedag feestje met een knappe programmering. Ook dit jaar is er weer een tof affiche met Roosbeef, Pete Philly, Birth Of Joy en Lefties Soul Collection. 3voor12 gelderland host een podium met optredens van o.a. Aafke Romeijn, Leeways en Gardenfest. Voor feestgangers uit de regio die het iets extremer zoeken is er daarnaast het Hang The Queen Fest in kelderkroeg De Onderbroek.

Dekmantel Blackout Q-Night, MC-Theater, Amsterdam
Het Amsterdamse dance-platform Dekmantel komt naast een openluchtfestival en een uitbundig gevierd lustrum ook met een feest op Koninginnenacht in het MC-Theater (op de Westergasfabriek) in Amsterdam. Naast vaste Dekmantel coryfeeën als Casper Tielrooij en Thomas Martojo zijn er gastoptredens van dj’s als de Duitse electro producer Tensnake, het poppy technoduo Benoit & Sergio en de Engelsman Jackmaster. Inmiddels zijn de kaarten in de voorverkoop uitverkocht maar er zijn nog honderd tickets aan de deur, dus als je er snel bij bent…

Troontje Lager, HAL16, Utrecht
Poppodium HAL16 op de Archimedeslaan in Utrecht viert Q-Night met het Troontje Lager feest. Drie organistoren slaan de handen ineen om dit feest te organiseren: Losse Schroeven, Super Natural en Boze Buren. Wat kunnen we verwachten? “Het is nu de tijd om je kledingkast vol oranje-kleding open te trekken en je klaar te maken voor 3 dikke stages, vette visuals, verrassende acts, rode, witte en blauwe randprogrammering, en een uiteenlopende sound van funky soul, sexy deephouse en van knallende acid tot aan pompende techno!” Namen: Milo Moraes, Onno Splinter, Klemtoon, Mathieu, Joost Bosman, 030303, Gohan & Raoul, Luud Rubbers, John PK, Tommy en Brownie & friends.

Oranjebitter, Parklaan, Rotterdam
Een beetje een mysterieus Koninginnedagfestival is Oranjebitter in Rotterdam. Het programma wordt traditioneel niet bekendgemaakt door de organisatie, maar bezoekers kunnen een “Lowlandsganger, Solar-addict, bandjesliefhebber en feestbeest-proof” affiche verwachten. Reden genoeg dus voor een vermelding in dit lijstje. Behalve bandjes kijken is er genoeg te doen voor de avontuurlijke festivalganger, zo belooft de website: blikgooien, shirtjes pimpen, uit de maat dansen, karaoke zingen, chillen op het foodcourt of genieten van bbq burgers, killerkapsalons en hopsateetjes.

Life I Live, verschillende locaties, Den Haag
Voor het tweede jaar op rij is er op verschillende plekken in Den Haag het gratis openlucht popfestival Life I Live, de opvolger van de legendarische Haagse Koninginnenach festivals. Op Koninginnenacht kun je op het Spuiplein, de Grote Markt, het Kerkplein en het Buitenhof kijken en luisteren naar artiesten als Extince, School is Cool, Morning Parade, Bombay Show Pig, Absynthe Minded, GEM, Vanderbuyst, Jaimi Faulkner en New Cool Collective. Een verrassend tof affiche voor een gratis feestje, maar in hoeverre een festival dat bij de eerste editie vorig jaar 175.000(!) bezoekers trok nog alternatief genoemd kan worden, is de vraag. Qua artiesten stijgt Life I Live in ieder geval uit boven het gehos van veel andere openluchtfeestjes. 3voor12 den haag zal verslag doen van het festival.

Royal Rave, Patronaat, Haarlem
Een gevarieerd aanbod aan elektronische muziek levert Patronaat in Haarlem. Knife Party, een electrohouse/dubstep zijproject van Pendulum, scoorde de afgelopen tijd hits met Skrillex en Swedish House Maffia en speelt op Koninginnenacht in Patronaat. Verder staan op het affiche o.a. Munchi, pionier in het relatief nieuwe genre Moombahton (een mix van reggaeton en house), Yellow Claw (electro, house, hiphop en dubstep) en lokalo’s Kuddedieren, die samen met Skip+Die zangeres Cata.Pirata optreden.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12