Lowlands 2012: Trash Talk duikt meteen Lake Lowlands in

Maniakale hardcore punk, circle en moshpits en een groepsduik

Ingmar Griffioen ,

Drie man lopen resoluut het podium op en zetten een stevig instrumentaaltje in. Na een minuutje, als de gitarist en bassist de snaren los laten voor een verkoelend drankje, stormt de langharige Lee Spielman on stage met een vuistslag in de lucht. De zanger spreekt het publiek meteen vermanend toe: 'Yo Lowlands this shit ain't gonna work, y'all come forward.' Trash Talk is compleet, bijt zich vast en laat de Charlie niet meer los.

CONCERT:
Trash Talk, Lowlands Charlie, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:

Furieuze hardcore punk uit Sacramento, Californië. Het kwartet produceerde sinds 2005 twee albums en vergaarde een meer dan behoorlijke live-reputatie. Vierde album 119 wordt 9 oktober uitgebracht door het eigen Trash Talk Collective samen met Odd Future records, waar Trash Talk in mei tekende als eerste artiest die niet in de Wolf Gang Kill Them All zit. Dinsdag verzorgden ze nog het voorprogramma voor Odd Future in Paradiso. Na de street cred zit het nu dus ook helemaal goed met de exposure.

PLUS:

Zo dat was me een potje extreme Californische hardcore punk. Straight up, recht voor je raap en in de meeste gevallen maniakaal snel en kort uitgevoerd. 'Awake', titelnummer van de laatste EP uit 2011, is een goed voorbeeld van de allesvernietigende kracht van Trash Talk. Zanger Lee Spielman zweepte het publiek op tot het uiterste. Ondanks het vroege uur en de hitte krijgt hij ze in twee minuten tot een brute pit. Een minuut later zit hij al op het hek van de barrier om ze op gepaste hardcore wijze aan te vuren en het volgende moment is Spielman onderdeel van een fikse circlepit. Door hemzelf ingezet en een goed voorbeeld doet goed volgen.

MIN:
25 minuten is wel erg weinig als je voor 40 ingeboekt staat, maar het is de groep noch het genre vreemd. Een kwestie van heel veel gas geven in een korte tijd. Niettemin geeft het met alle gekkigheid (vragen om wiet, een joint vangen en doorgeven) en de korte songs niet meer dan een kleine blik op het kunnen van de nieuwe Odd Future signing. Er komt weinig laag door in de geluidsmix, waardoor we wat bas en groove missen.

CONCLUSIE:

Het was duidelijk een goed idee om de Charlie en vooral de publieksruimte voor het podium te vergroten alvorens Trash Talk uit te nodigen. Ook het strand voor de Charlie is aan frontman Spielman besteed: het Nederlandse genotsmiddel heeft hem duidelijk goed gedaan, want hij rent in het voorlaatste nummer in één streep het water in en neemt een man of dertig publiek mee voor een duik in Lake Lowlands. En zo werd het strand van de Charlie meteen ingewijd door een Californische frontman. Op de terugweg raakt hij in zwembroek verstrikt in een pit die als een steeds grotere sneeuwbal naar het podium rolt. Heftige band, heftige show, maar we krijgen niet de indruk dat ze vandaag heel gedreven zijn en op de toppen van hun kunnen (willen) spelen.

CIJFER:
7