Lowlands 2012: Lima bevangen door surferboys Splendid

Happy skanking met de trots van Scheveningen

Atze de Vrieze ,

De groen-gele Haagse vlag wappert in de handen van het mooiste meisje bij het Lima-podium. Onder aanmoedigend gefluit wordt ze op handen gedragen. Een confettikanon gaat af, een blauwe opblaasdolfijn golft over de happy skankers en Splendid zingt hun hit: let's get down to the beach today, we say oooooh eeeeeeh ooooooh!

GEZIEN:
Splendid, Lowlands Lima, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
Splendid is al een jaar of tien de trots van Scheveningen, waar ze menig feestje van een rozig erotisch randje wist te voorzien. Hun reggae-soul-softpop is voorzien van blazers, percussie en twee straf gechoreografeerde achtergrondzangeressen. Onder hen het roodharige meisje van The Deaf, het zijproject van 'Di-rect' Spike. Jarenlang waren ze beperkt tot het strandtentcircuit, tot Giel Beelen ze een zetje gaf richting Lowlands.

PLUS:
Die kans wordt natuurlijk gigantisch ingekopt. Direct na 'The Beach' zet Splendid de volgende troef in: 'Again' ('I'm selling my soul to the devil'). De ondeugende meezinger is het startpunt voor een reuze gezellige partij happy skanking en watersmijterij. Frontman Patrick Schmitz heeft een fraai getraind lichaam met een klappertjespistool op zijn sixpack, soepele heupen en een aangename stem. Die tropische zwembroek van hem zou het bij gebrek aan elastiek nog geen golf uithouden, maar dat geeft natuurlijk niet.

MIN:
Muzikaal heeft het natuurlijk nog minder om het lijf dan de gemiddelde Lowlands-bezoeker vandaag. Het is soul zonder snik, reggae zonder engagement, rock zonder viezigheid. Clean gespeeld, hapsnap feelgood in full effect. Maar in tegenstelling tot Chef'Special, dat beschikt over de slapste rapper van Nederland, is Splendid wel gewoon goed in wat het doet.

CONCLUSIE:

Bij het hek heeft een jongen een prachtige penis gedraaid van een roze ballon, zo een waar goochelaars in een handomdraai een tekkel van bouwen. Een meisje ligt in bikini op haar buik te zonnen. Aan de handvormige rode vlekken op haar billen is te zien dat iemand de verleiding niet kon weerstaan. Een ander meisje probeert met een supersoaker over twintig meter een jongen in de mond te spuiten, en Splendid speelt voor de tweede keer 'Again'. Dat mag met zo'n titel en een paar minuten reservetijd. Lowlands maakt zich op voor de warmste dag in haar historie. Splendid!

CIJFER:
7