Lowlands 2012: Skrillex brengt sensationeel totaalspektakel

Dubstep-dj breekt definitief door

Atze de Vrieze ,

Eerlijk zeggen: wie had het zien aankomen dat Skrillex hier afsluiter van de Alpha zou zijn? De allerbelangrijkste spot van de dag? Natuurlijk, vorig jaar was de 24-jarige Amerikaan hier ook al. In de slotnacht maakte hij in een uitpuilende Bravo gehakt van de laatste feestgangers. Maar headliner zijn van een festival, terwijl je debuutalbum nog uit moet komen, dan is er echt iets bijzonders aan de hand.

CONCERT:
Skrillex, Lowlands Alpha, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Er is iets geks aan de hand sinds dance een jaar of twee geleden doorbrak in Amerika. Onbekende dj's worden binnen de kortste keren supersterren. En in Amerika bestaat het verschil tussen underground en mainstream zoals we dat hier in Europa kennen helemaal niet. Op een groot festival als Coachella staan Tiësto en David Guetta gewoon naast Radiohead op de flyer. Een van de grote krachten van Skrillex is dat hij de werkzame bestanddelen uit allerlei soorten muziek haalt, zonder daarbij te oordelen op credibility. Neem de allerlaatste plaat van vandaag, 'Cinema' van Benny Benassi. Het is een ongelofelijk halfzachte semi-ballad, maar in zijn eigen remix laat hij hem ontsporen met een soort breakbeatbombardement waar je complete stad mee plat zou kunnen krijgen. Van Avicii tot Justice, van Guetta tot Noisia, van Kanye West tot Bob Marley tot zelfs Aphex Twin en Squarepusher.

PLUS:
Alles begint en eindigt met 'Equinox (First Of The Year)', met die hysterische schreeuw en een beweeglijke subbas waarvan je vanzelf als een manische hypnotiseur gaat dansen. Daar staat hij dan, dat kleine mannetje met zijn brilletje, het haar aan een kant weggeschoren, en dat schelle stemmetje waarmee hij af en toe iets in de microfoon schreeuwt. Hij staat op een soort ruimteschip met zijn logo erop en jut zichzelf en zijn publiek voortdurend op. Vooraan blijken pyro- en CO2-kanonnen te staan. Alles wordt uit de kast gehaald voor een overweldigende show-ervaring. Skrillex wordt vaak een dubstep-dj genoemd, maar in zijn liveset valt op hoe gevarieerd zijn muziek is. We rollen van een hypermoderne hiphopbeat naar een tranceriedeltje en weer terug, met reggae als opvallend bindmiddel. Het ene moment is het vreselijk plat, het volgende verbluft hij met een idiote zijsprong. Zijn bassynths zijn zo beweeglijk dat ie een kat- en muisspel met je oren speelt. Misschien wel de grootste verrassing is de funky hiphopclassic 'Be Faithfull' van Fat Man Scoop, die door de ruige stem uitstekend past bij Skrillex' grootste hit: 'Bangerang'.

MIN:
Haten op Skrillex schijnt makkelijk te zijn. Over zijn skills bijvoorbeeld. Maar bij deze nieuwe generatie hit-dj's is draaitechniek eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat om de totaalervaring. Dance als theater, als voorstelling. De kleine man uit Los Angeles heeft zijn zaakjes heel goed voor elkaar, met zijn blockbusterdance met een scherpe rand.

CONCLUSIE:
De definitieve doorbraak van Skrillex is een feit. Volstrekt Alpha-waardig.

CIJFER:
9