Lowlands 2012: Goedgeluimde Shins klinken bij vlagen geinspireerd

Maar zijn niet op 100% van hun kunnen

Menno Visser ,

De liefhebber van Amerikaanse indiegitaarrock wordt op zijn wenken bediend deze Lowlandszondag. Van de Mark Lanegan Band naar The Shins naar Wilco, het kan niet op. The Shins speelden in de lente al een comeback set op het Amerikaanse SXSW Festival, maar dat was nogal een afknapper. Ongeinspireerd en geen aandacht voor het publiek, hoe zou de pruik van frontman James Mercer vandaag staan?

CONCERT:
The Shins, Lowlands Grolsch, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
De band van James Mercer uit het  Albuquerque is een van de toonaangevende Amerikaanse indierockbands uit het Pitchfork circuit. Met hun albums Chutes To Narrow en Wincing The Night Away zetten ze zichzelf op de kaart. Mercer maakte daarna met Danger Mouse een succesvol projectalbum onder de naam Broken Bells. Na vijf jaar waren The Shins dit jaar weer terug met Port Of Morrow, waarop de Nederlandse radiohit 'No Way Down' staat.

PLUS:
The Shins vallen of staan bij het humeur van frontman James Mercer. Gezegend met een prachtige zangstem en een feilloos gevoel voor songschrijven, is het vaak zijn humeur wat de slagingskans van een concert beïnvloedt, alsof het een moderne versie van de nukkige Bob Dylan is. En we mogen niet mopperen, hij roept zelfs op tot het meezingen van 'hohoho' in 'Phantom Limb'. Vanwege zijn goede humeur klinkt all time favorite 'So Says I' als een kadootje. En de nieuwe liveversie van 'No Way Down' is opgepept met superieure basloopjes en fruitige percussie, waardoor het een topnummer wordt.

MIN:

Afgezien van 'Simple Song' en 'No Way Down' zijn de songs op het nieuwe album Port Of Morrow weinig memorabel: doorsnee Amerikaanse indierocktracks, die live weinig deining veroorzaken. James Mercer moest er na vijf jaar duidelijk weer inkomen met liedjesschrijven voor zijn band.

CONCLUSIE:

We boffen maar met het humeur van James Mercer vanavond, goedgeluimd door de plotselinge weeromslag met koelere lucht. Daardoor klinkt dit optreden meteen een stuk beter dan eerdere optredens uit deze tournee. Met nog meer klassieker uit hun back catalogus zou het nog beter geweest zijn…

CIJFER:
7,5