Lowlands 2012: Synchroondanseressen stelen de show bij Santigold

Ook een paard op het podium

Door Menno Visser ,

Hipsterpaniek op de zaterdagavond. Wordt het afdansen bij The Whitest Boy Alive, dubstep uitchecken bij Skrillex of toch maar naar de altijd coole Santigold? Keuzes, keuzes, maar wie vanavond kiest voor de laatste in de volgepakte Bravo, zal niet ontevreden zijn, want Santigold brengt een kekke show.

CONCERT:
Santigold, Lowlands Bravo, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
De Amerikaanse rapster en producer versmelt electropop met hiphop- en reggae-invloeden. Eerder dit jaar verscheen haar tweede album Master Of My Make Believe, dat jarenlang op zich liet wachten, omdat ze zo populair is bij collega-artiesten als Beastie Boys, Kanye West en Devo, om er maar een paar te noemen. Iedereen werkt graag met haar samen. Vanavond treedt ze op met een band en danseressen.

PLUS:
Wat het zo'n aanstekelijk optreden maakt, is dat er in ieder nummer wel wat te beleven valt. Dat komt vooral door de twee danseressen aan weerszijden van Santigold. Zij dansen synchroon met heel koddige robotachtige pasjes. De eerste helft van de show kent veel sterke nummers als 'Say Aha' en 'L.E.S. Artistes' van haar debuut en 'Disperate Youth' van haar nieuwe album. Als Santigold dan tijdens 'Creator' zelf vraagt om een massale stage-invasie, kan de avond eigenlijk niet meer kapot. En dan hebben we het nog niet eens over de twee dansers die als paard verkleed het podium verkennen.

MIN:
Santigold staat niet zozeer bekend om haar zangkwaliteiten. Dat weet ze goed te verdoezelen met een leuke stageshow en wat backing vocalen op band. Je ziet verder op het podium ook een paar mannen druk in de weer met instrumenten, maar hoeveel daarvan live is, is moeilijk te achterhalen. Santigold verschiet haar kruit wat te vroeg, want de laatste twintig minuten na de massale stage invasie zijn best leuk, maar missen een banger.

CONCLUSIE:
To entertain or not to entertain, als dat de vraag is, wint Santigold met vlag en wimpel. Leuk om te zien hoe ze daar net als over haar inventieve producties blijkbaar zo goed over nadenkt. Met een glimlach om de kaken kom je uit haar show vol poppy nummers.

CIJFER:
8