Rwina Records: "Questlove en Tyler mailden dat ze EPROM wilden draaien"

NL elektronicaplatform baart ook internationaal steeds meer opzien

Ingmar Griffioen ,

Met aanstaande releases van Nederlanders Krampfhaft en Jameszoo, label-avonden op ADE, in Amerika en zaterdag in Antwerpen en vooral met een goede neus voor aanstormend elektronisch talent, heeft Rwina Records zich opgewerkt tot een belangrijk platform. Het door Amsterdammer Chafik Chennouf (Akkachar) geleide label kreeg ook veel aandacht met releases van onder meer Swindle en in juli EPROM. Het album Metahuman van de Amerikaan EPROM (deze vrijdag op Lowlands) sloeg flink in. Chennouf: "We deden eerst een single met een Machinedrum remix en ik kreeg meteen een mailtje van Questlove van The Roots. Tyler The Creator, Dj Shadow en Danny Breaks wilden hem ook draaien." EPROM en Jameszoo staan zaterdag op Lowlands, de eerste in de X-Ray en de Bossche producer in de Groovetube

Nadat Metahuman uitkwam ging het nog harder met EPROM (Alexander Dennis) en Rwina Records. "Tijdens zijn Amerikaanse tournee stond EPROM bijna elke dag op het podium en alle shows waren uitverkocht. Inmiddels is hij ook in Nederland opgepikt. Hij staat op Lowlands en komt in het najaar terug naar Europa voor een tour." Rwina deed ook al geramde labelnights in Amerika. "In februari stonden we onder meer in Low End Theory in San Francisco met The Gaslamp Killer, EPROM en ik. We deden er ook een in Noord-Californië, een tijdens KLINCH in de Melkweg, een op Green Room in Studio/K en straks tijdens ADE in Paradiso weer."

Het belooft een bizar weekend te worden voor Akkachar en EPROM. Zaterdag draaien ze eerst tussen 14.00 en 16.00 uur bij Red Light Radio en EPROM staat dan om 20.30 uur in de X-Ray op Lowlands. Chennouf gaat mee. "We gaan ook filmen op Lowlands, volgend jaar bestaan we vijf jaar en willen we daar iets mee doen." Na Lowlands is het meteen terug naar Amsterdam voor Hoax in de Melkweg (met o.a. de jonge Londense Rwina artiest Deft) en de volgende dag is de eerste Rwina labelavond in Antwerpen. "Dat wordt vroeg naar bed zaterdag", zegt Chennouf schertsend.

De labelbaas ziet Rwina geleidelijk doorgroeien. "Ik ben heel tevreden, vooral over het afgelopen jaar." Het begon in januari met de No Sleep EP van Desto, een jonge gast uit Finland. "Voor die uit was, had Mala 'm al op dub gesneden (een exclusieve vinyl-plaat geperst, IG). Dat is best wel een ding", weet Chennouf, aangezien de Londense dubstep-pionier alleen met vinyl draait en deze track dus als eerste wilde draaien. Een ander jong buitenlands talent is Deft. "Dat is een gast van 22 uit Londen, die ook op het label van Gilles Peterson releast. Ik vind het belangrijk om echt nieuwe jongens te pushen. Hij stuurde me anderhalf jaar terug voor het eerst iets op. Ik wilde het niet direct uitbrengen, maar heb hem wel feedback gegeven. Ik ben blijven luisteren en in juni heb we dan eindelijk zijn Masquerade EP uitgebracht."

Met Krampfhaft en Jameszoo laat Rwina zien ook scherp te zijn op Nederlands talent. De Bossche producer Jameszoo (Mitchell van Dinther) tekent voor de eerstvolgende release. Zijn aanstaande Faaveelaa EP moet 17 september uitkomen op Rwina en gister verschenen de eerste snippets op Soundcloud. Probeer het nummer Psitta Riddim hieronder. Chennouf lacht: "Dat is een beetje weirde shit, een hele rare jongen. Ik denk dat ik binnenkort moet ingrijpen bij hem." Om dan serieus te vervolgen: "Dat wordt heel vet. Wat ik zo goed vind is, hoe hij zijn eigen draai geeft aan dancehall-invloeden. Op een jaren '60 psychedelische rock-manier, maar tegelijk ook heel erg anno 2012." De EP wordt 14 september gepresenteerd op het Tilburgse Incubate festival. "Daar nemen we al wat nieuwe platen mee. Wij komen met xxxy, Krampfhaft en Coco Bryce gewoon een beetje gezelligheid brengen."

Krampfhaft, aka Joris van Grunsven, bereidt ook wat nieuwe muziek voor. De Utrechter, die recent nog voor mooie spots tekende op Pitch, Dance Valley en Solar Weekend, komt met een mixtape voor het blog Electronic Explorations en met een EP op Rwina. Daarvan hoor je de eerste snippets ook op Soundcloud. "Met een beetje geluk komt die half oktober uit. Die wordt echt zo belachelijk dik", verzekert Chennouf.

Hoe verklaart de labelbaas de groei van Rwina Records? "We zijn een van de weinige Nederlandse labels op dit gebied. Voor de buitenwacht gaat het alle kanten op, maar blijft het wel binnen één kader. Er is wel een rode lijn. Het is niet echt urban, maar er zijn wel veel invloeden van hiphop en straatcultuur." Chennouf merkt dat Nederlandse artiesten hem steeds beter weten te vinden. "Ik luister alles, ik ben niet zo arrogant, maar op dit moment niet van plan voor 2013 met nieuwe gasten te gaan werken. Het is beter om aandacht te geven aan wat we al hebben en dat door te bouwen. Kijk hoe we dat met EPROM deden; eerst twee EP's en dan een album. De afgelopen tijd kreeg ik ook kant-en-klare albums opgestuurd van redelijk grote gasten. Maar dat is niet echt mijn manier van werken, niet oprecht naar de mensen met wie ik werk en naar mezelf."

Op dit moment werkt hij wel aan twee andere albums van artiesten die al eerder wat op Rwina uitbrachten, maar welke laat hij nog in het midden. Chennouf is al anderhalf jaar gestopt met werken, maar toch is dat niet zijn droom. "Ik moet er iets naast doen. Helemaal 24/7 opgaan in de muziek vind ik niet gezond. Ik zou wel van het label en het draaien kunnen leven, maar werk er liever 20 uur per week naast als pedagoog. Dat houdt me een beetje met de benen op de grond. Maar stiekem ben ik al bezig met 2013. Dit is gewoon te leuk om te doen."

EPROM draait zaterdag 18 augustus om 20.30 uur in de X-Ray. Jameszoo doet dezelfde dag een dj-set in de GrooveTube.