Lowlands 2012: Rizzle Kicks redt het niet op eigen kracht

Maar om de hits dan enkel bij anderen te halen, is niet sjiek

Erik Zwennes ,

Rizzle Kicks was een van de genodigden tijdens vlam-estafette in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen. In eigen land zijn ze groot, op het vasteland begint het te komen. Ze combineren op slimme wijze populaire hiphop met opportunistische popklanken. Maar zou het ze op Lowlands ook lukken de tent mee te krijgen?

CONCERT:
Rizzle Kicks, Lowlands Bravo, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
Rizzle Kicks is een popband met hiphopinvloeden. Twee jonge vrienden uit het Britse Brighton hebben elkaar gevonden in pakkende popliedjes, waarbij ze af en toe met typische Britse tongue-in-cheek stijl rappen. Live doen de Britten dit met een volledige band. De basis voor Rizzle Kicks ligt in de BRIT School for Performing Arts & Technology waar de twee elkaar ontmoetten, en waar ook Amy Winehouse, Adele, Jamie Woon en The Kooks hun basis aangeleerd kregen.

PLUS:
De kracht van Rizzle Kicks zit in die twee jongens, Rizzle en Sylvester. Deze kinderen van de jaren negentig hebben een energie en overgave waar weinigen op dit festival aan kunnen tippen. Gecombineerd met goede ideeën over hoe je een tent mee krijgt, vliegen de ninjatrappen, gitaarlicks, grapjes en dansjes je om de oren. Die twee stuiterballen werken heel aanstekelijk en zeker het eerste kwartier zetten ze de Bravo aardig naar hun hand. Ze vertelen dat ze net de Olympische Spelen hebben gerockt en dat ze geen idee hadden wat ze op Lowlands konden verwachten. Niet zo gek, zoveel geweldige eigen liedjes hebben ze ook niet. De B.O.B. van Engeland is enorm slim met hooks. Als ze niet van hen zelf zijn, dan lenen ze de pakkende jingles gewoon.

MIN:
En zo komt Rizzle Kicks op met de Pink Panther tune, lenen ze wat van Ed Sheeran, schalt de James Bond theme door de tent, 'Faith' van George Michael, 'Simon Says' van Pharoahe Monch, een Harry Potter tune en zelfs 'Seven Nation Army' wordt schaamteloos ingezet voor goedkoop effect. Wat Rizzle Kicks al snel heeft geleerd, is dat het met (matig) rappen niet makkelijk is om een tent mee te krijgen. Dat kunnen alleen de hele groten en tjah...dat zijn de dansende Rizzle en Sylvester niet. Maar om dan maar op Wipneus & Pim-wijze te gaan lopen feesten is niet genoeg om op de nuchtere vrijdag al zoveel mensen mee te krijgen. 

CONCLUSIE:
De tent loopt dus ook leeg, de set stort in en zelfs een liedje dat ze opnamen met Fatboy Slim kan het optreden niet echt redden. Door Rizzle Kicks zou je bijna naar Chef’ Special gaan verlangen. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn van een zichzelf respecterend festival. 

CIJFER:
6-