Lowlands 2012: Imam Baildi bouwt een feestje voor de lucky few

De muziek van de Griekse groep is een huwelijk tussen oud & nieuw

Pieter van Hoogdalem, Radio 6 Soul & Jazz ,

Imam Baildi is een groep die oude traditionele muziek in een hedendaags jasje steekt. Voor de puristen is het vloeken in de kerk, maar je kunt net zo goed redeneren dat het een nieuw publiek laat kennismaken met Griekse folk.

CONCERT:
Imam Baildi, Lowlands, Lima, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
Klarinet, balalaika en samples van oude Griekse folk gaan hand in hand met dance beats, saxofoon, drums en een MC. Je kunt het een beetje vergelijken met de samenwerking tussen de Amsterdam Klezmer Band en C’mon & Kypski.

PLUS:
Dit zijn musici die hun instrumenten beheersen. Vooral de saxofonist valt op door zijn virtuoze licks. De opbouw van de set is erg goed, waarbij instrumentele stukken worden afgewisseld met nummers waarop de zangeres en MC hun kunnen tonen. De Foo Fighters spelen op hetzelfde moment en bij aanvang is er wel erg weinig publiek. De muziek lokt uiteindelijk wel meer mensen die de groep erg weet te waarderen.

MIN:
De MC en zangeres voeren af en toe een act op en maken samen ietwat flauwe danspasjes. De electronische beats die veel van de nummers ondersteunen zouden wel eigentijdser mogen zijn en wat meer variatie kunnen gebruiken.

CONCLUSIE:
Of Imam Baildi de Griekse muzikale erfenis eer aandoet blijft misschien wel een punt van discussie, maar feit is dat de groep een lekkere show weet neer te zetten. Er is niet veel publiek, waardoor het een intiem feestje wordt met een ‘wij tegen de rest’ gevoel.

CIJFER:
7,5