Lowlands 2012: Is het Aretha Franklin? Nee, het is Phantom Limb

Gospelcountry uit het Amerikaanse Zuiden

Maarten van Heuven, Radio 6 Soul & Jazz ,

Brits gezelschap zet het genre gospelcountry op de kaart, en zangeres Yolanda Quartey heeft een toeter van een stem. Normaal zijn ze met zijn zessen, maar nu slechts als trio. Phantom Limb is vanuit Engeland gekomen om het nieuwe, tweede album The Pines te presenteren. Ze hebben niet geslapen, zeggen ze. Nou, veel bezoekers ook niet.

CONCERT:
Phantom Limb, Lowlands Lima, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Phantom Limb maakt muziek die het best te omschrijven is als gospelcountry. Heel normaal, vindt zangeres Quartey, want gospel en country delen nu eenmaal hetzelfde dna, allen de huidskleur verschilt. En de band presenteert hun nummers ook met grote vanzelfsprekendheid. We horen het Amerikaanse Zuiden.

PLUS:
Zangeres Yolanda Quartey is veruit de troef van de band. Haar stem is rauw en krachtig, kan heerlijk diep, zonder onnodige versiersels, en lijkt op bepaalde momenten op die van Aretha Franklin, met daarbij een tikkeltje Britany Howard (Alabama Shakes). De nummers liggen lekker in het gehoor en zijn vooral rustig met een daverende climax op het eind als Quarty krachtpatst met haar vocalen. Het vermoeide publiek zwijmelt dromerig mee.

MIN:
Hoe de band het ook probeert: de set komt maar moeilijk tot leven. Dat komt waarschijnlijk ook doordat Phantom Limb vandaag in bezetting is gehalveerd. De muziek is met gitaar en elektrisch piano te licht bezet. Met als gevolg dat bezoekers een paar nummers geboeid meepikken, om vervolgens door te lopen.

CONCLUSIE:
Zoals de wegen in het prachtige Amerikaanse zuiden eindeloos kunnen duren, duurt ook deze set - hoe fraai ook - te lang. Graag horen we de band eens in volledige bezetting.

CIJFER:
7,5