Lowlands 2012: Patrick Watson krijgt lanterfanteraars stil

Canadees boezemt ontzag door eigenwijze muzikale koers

Door Menno Visser ,

Alweer vijf jaar terug brak de band van Patrick Watson op Lowlands door met een nu legendarisch koffieconcert op de zondagochtend. A capella zelfs zonder microfoons won de band de harten van publiek van de India. Inmiddels heeft Watson een vaste schare volgelingen verzameld en mag hij optreden in de grote Grolsch.

CONCERT:
Patrick Watson, Lowlands Grolsch, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
Ergens tussen klassiek en pop, op het podium zien we een half kamerorkest compleet met viool en trompet. De Canadees Patrick Watson brak in 2007 met zijn band door met het album Close To Paradise met daarop nummers als 'Luscious Life' en 'Man Under The Sea'. Dit jaar verscheen het goed ontvangen Adventures In Your Own Backyard.

PLUS:
Het hele optreden is een gevecht tussen kwebbelende lanterfanteraars en een schare devote fans. Met Patrick Watson die onverstoord zijn eigenwijze versie van kamerpop speelt. Mooi om te horen hoe de band een verlengstuk is van zijn eigen brede muzikale ideeën vol subtiele muzikale grapjes, die hij voor de goede verstaander inbouwt. Het ene ogenblik lijkt het wel een Mexicaans mariachi orkest met de trompet als boventoon, dan weer pakt de banjo het Mumford & Sons momentje. Halverwege komt het a capella 'Words In The Fire', waarna de fans gaan winnen.

MIN:
Het is muzikaal zware kost. Watson denkt niet in singles, maar in albums. De fans kennen alle wendingen uit het hoofd, de toevallige passanten krabben op hun hoofd wie nu weer bedacht heeft dat dit op dit tijdstip in deze grote tent staat.


CONCLUSIE:
Onverstoorbaar werkt Watson aan zijn eigen muzikale idioom. Hij is een genre op zich. Uiteindelijk dwingt hij door zijn eigenzinnige muzikaliteit respect af. Maar echt legendarisch zoals vijf jaar terug wil het vandaag niet worden, want daarvoor mist het net te veel aanknopingspunten voor het grote publiek.

CIJFER:
7,5