Lowlands 2012: 'Chemistry' bij Moss komt laat op gang

Bril verloren tijdens gitaarsolo

Jorinda Teeuwen ,

Twee jaar geleden speelde Moss in de Grolsch en zondag mogen ze openen in de Alpha. Een maatje groter, maar de Utrechtse band geeft een steady show. Er zitten niet veel uitschieters in, maar de extra percussionisten die de band mee heeft genomen, hitsen het publiek op met hun Afrikaanse drums.

GEZIEN:
Moss, Lowlands Alpha, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
Moss maakt lichte, meerstemmige indierock, waarvan de bekende singles 'I Apologise' en 'I Like The Chemistry' zijn. De band is gehuisvest in Utrecht. Begin dit jaar verscheen het derde album Ornaments, het succesvolste album tot nu.

PLUS:
Dat het heet is, mag duidelijk zijn. Er worden natte sponzen worden uitgedeeld voor wat verkoeling, een privilege voor de eerste rij. Het publiek is erg tam, waarschijnlijk ook een gevolg van de hitte. Moss lijkt geen last van de warmte te hebben, hoewel de band wel een keer een inzet verkloot. De band is energiek, maar komt pas echt los tijdens 'I Like The Chemistry', het laatste nummer van de set. Frontman Marien Dorleijn springt op een versterker en gaat helemaal los op zijn gitaarsolo, waarbij hij zelfs zijn bril verliest. Moss heeft een zeskoppig koor meegenomen, dat de achtergrondzang verzorgt bij drie nummers, waaronder opener 'Bruised' en 'I Apologise'. Vooral bij 'Bruised' pakt dit erg goed uit, waardoor het een melancholiekere sfeer krijgt. De Afrikaans aandoende partijen van drummer Finn Kruyning, maar ook van de twee extra mannen op trommels, klinken aanstekelijk. Het publiek blijft wel braafjes stilstaan.

MIN:
Het hoogtepunt kwam pas aan het einde van de show, met single 'I Like The Chemistry'. Uit het koor had meer gehaald kunnen worden. In 'I Apologise', bijna op het einde van de set, komt het koor terug om de whooh-hooh eenstemmig mee te zingen. Moss had hier meer uit kunnen halen, door het nummer meer folky te brengen. Ook wordt het publiek niet veel bij het concert betrokken. Dat kan gemakkelijk ook de koorlijnen zingen, wat natuurlijk per definitie meerstemmig is. En goed voor de sfeer.

CONCLUSIE:
Moss geeft een goede en steady show, maar het hoogtepunt komt helaas pas aan het einde van de show.

CIJFER:
7,5