Lowlands 2012: Miike Snow is instrumentaal heel goed

Zweedse schimmen op het podium in de Bravo

Jorinda Teeuwen ,

Mysterieuze dreunen klinken door de Bravo. Vijf in het zwart gekleden mannen komen het podium op. Door de witte schijnwerpers achter het podium en een rookmachine die overuren draait, zijn uitsluitend de schimmen van de muzikanten te zien. En toch blijf je kijken, juist door het mysterie.

CONCERT:
Miike Snow, Lowlands Bravo, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
Miike Snow is een Zweedse indiepopband met elektronische invloeden. Dit jaar kwam hun tweede album uit, genaamd Animal. Dit betekende de doorbraak van de band met als hits 'Paddling Out' en 'Animal'. De harde kern bestaat uit Christian Karlsson, Pontus Winnberg en zanger Andrew Wyatt, live nemen ze nog een aantal extra muzikanten mee.

PLUS:
De songs van Miike Snow zijn ontzettend goed opgebouwd. 'Sylvia' bijvoorbeeld begint een beetje dromerig, met een lange elektronische drone, maar een snelle doordringende drumpartij maakt het toch bijzonder dansbaar. De diepe, donkere drum laat je hart overslaan. Live klinkt Miike Snow minder poppy dan op het album, soms gaat de muziek zelfs bijna over in techno. Single 'Paddling Out' is harder dan op de plaat, met lange instrumentale stukken. De show van de Zweedse band is verschrikkelijk goed, juist omdat er op het podium zo verschrikkelijk weinig gebeurt. De mysterieuze schimmen die ontstaan door de rookwalmen en het felle witte licht en het nauwelijks communiceren met het publiek, het komt de muziek alleen maar ten goede.

MIN:
Het enige echt zwakke moment is 'Black Tin Box', het een na laatste nummer dat eentonig voor zich uit dreunt. Miike Snow verliest de aandacht met dat nummer en het publiek staart wat verveeld voor zich uit. De Zweedse band is het beste in de instrumentale stukken. Andrew Wyatt is geen goede zanger. Hij klinkt soms als een valse John Legend. Vooral afsluiter 'Animal' klinkt qua zang niet goed. Het lijkt alsof Wyatt in zijn eigen zweet stikt.

CONCLUSIE:
De Bravo staat vol en het zweet staat tot ver in de bilnaad. Het was qua zang niet perfect, maar de sfeer die werd gecreëerd was fenomenaal.

CIJFER:
8