Lowlands 2012: Spinvis charmeert met feelgood zomerset

Wespen in je eerste biertje

Atze de Vrieze ,

Erik de Jong schudt de druppeltjes uit zijn haar, knippert met zijn ogen, doet zijn jasje uit en zucht. "Wat is het heet hè." Het is half twee en de Grote Zon staat recht boven Biddinghuizen. Het lijkt zomer voor altijd in tent waar Spinvis speelt. En de wespen, die zitten vandaag niet op de appeltaart, maar in je eerste biertje.

GEZIEN:
Spinvis, Lowlands Grolsch, zaterdag 18 augustus 2012
 
MUZIEK:
Het imago van excentrieke thuisknutselaar heeft Spinvis zo langzamerhand wel afgeschud. Met zijn derde album Tot Ziens, Justine Keller bevestigde hij zijn status als begenadigd tekstdichter en arrangeur. Hij vertelt verhalen als appels zonder klokhuis erin. Ze gaan altijd ergens over, maar soms moet je moeite doen om te begrijpen waarover precies. Dat past uitstekend bij zijn liedjes over vervlogen herinneringen en verloren hoofden. Spinvis is een ambachtsman in traditionele literaire zin, met motieven die leiden tot thema's. Ineens valt op hoe belangrijk het weer in veel liedjes is. Altijd als details of decor, maar altijd aanwezig. In de eeuwige zomer, op de foto met een jonge Marvin Gaye. 
 
PLUS:
Hij heeft ze er op uitgekozen, dat kan niet anders, de feelgood songs uit zijn repertoire. 'Ik wil alleen maar zwemmen'? Ja, dat willen we allemaal wel vandaag! 'Ronnie Gaat Naar Huis' bezingt de goede dag dat de getroebleerde Ronnie een slechte periode kan afsluiten. 'Heel Goed Nieuws' is een uptempo rocker over hoe de crisis die alles kapot maakt het beste is dat ons kan overkomen, namelijk een nieuwe kans. En ook 'Kom Terug' is een pleidooi voor een frisse blik. Erf de ogen van je kind / Kijk er door / Koester je geheime hart tot het eind / Reis ver, drink wijn, denk na / Lach hard, duik diep / Kom terug. Deze Ramses Shaffy heeft geen bohemienbestaan in de grachtengordel nodig om het onderste uit de kan te halen. De Spinvis band is inmiddels gepokt en gemazeld in zowel theater als festivaltent. De ontspannen glimlach van toetsenist Lucas Oldeman en drummer Marcel van As, de stuurse blik van bassist Cor van Ingen. Illustrator Hanco Kolk, die in de coulissen live visuals tekent. Celliste Saartje van Camp, die liefde oogst met de zingende zaag in 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen'. 'Bagagedrager' bevat een kleine ode aan verloren vriend Simon Vinkenoog, wiens rasperige stem vanaf band door de Grolsch schalt. 
 
MIN:
Kleine liedjes als 'Oevers Van De Tijd' en 'De Grote Zon' komen wat minder goed uit de verf dan in een intiem theater, maar voor de balans in de set is het heel goed dat ze toch gespeeld worden. Opener 'Astronaut' landt niet helemaal.
 
CONCLUSIE:
Begin de dag met tequila, dan is het randje er een beetje af en doet het niet meteen zo'n zeer, zingt Spinvis in 'Oostende'. Of mojito's ook goed zijn, vraagt iemand. Met veel ijs. Buiten staan de kwajongens weglopers al met supersoakers op te wachten. Wie had gedacht dat een act als Spinvis zo'n gedegen festivalset zou kunnen neerzetten? Een gelukzalige soundtrack voor deze vroege middag.
 
CIJFER:
8,5