Lowlands 2012: Knife Party snijdt Bravo aan stukken

Brute messentrekkers zonder genade

Atze de Vrieze ,

Shirtloze jongens op de schouders, meisjes die zich al meezingend tegen het hek laten drukken, een circle pit, springende mensen tot buiten de tent. Je kunt niet om Knife Party heen deze Lowlands, zoals je het hele festival al niet heen kunt om harde, lompe bass music. Later vanavond sluit Skrillex de Alpha af, maar Knife Party heeft de mensen al uitgewrongen als een bezwete handdoek.

CONCERT:
Knife Party, Lowlands Bravo, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Eerder dit jaar werd Pendulum, een van de meest toonaangevende live drum 'n bass bands, opgeheven. Reden: de oprichting en het snelle succes van Knife Party. Het is een moedige en tegelijk veilige stap: Australiërs Rob Swire en Gareth McGrillen springen vol op de dubsteptrein, die nog net niet omkiepert onder hun gewicht. Dubstep en electro-house wel te verstaan, het beste uit de twee populaire mainstreamstromingen van het moment. Pendulum stond bekend om hun zware, grootse sound, bij Knife Party is dat niet anders. Een nieuwe prooi, die vakkundig gevild wordt. Het succes kwam al snel met culthitje 'Internet Friends', momenteel staat het duo zelfs op de 3FM playlist met 'Rage Valley'.

PLUS:
Met dat 'Rage Valley' begint de set maar meteen. Hoppa, van boven tot onder, van achter tot voor staat iedereen te springen. Deze dj's zijn de nieuwe mainstreamsterren, en hun domme muziek zit verdomd slim in elkaar. Ze nemen de populaire electro-house met popvocalen die David Guetta populair maakte en toppen steeds af met een ziedende subbas. Ah, daar is 'Crush On You', het 80s pophit-covertje van bevriende stadionsteppers Nero. Het grote publiek moest even wennen aan deze muziek, maar het kwartje is absoluut gevallen. Wat je er mee moet? Springen, beuken, zweten. In de laatste twintig minuten is het bijna alleen nog maar dubstep in de meest lompe vorm wat de klok slaat. Dat moet ook wel, want anders is dit energielevel nooit vol te houden.

MIN:
Het is zo horkerig, zo ordinair, zo opportunistisch. Zo flauw ook soms. Dat 'Internet Friends' is humor van het laagste niveau. You blocked me on Facebook, now you're going to die. Wieeeeh whoooooo, squeeky squeeky, wobwobwob. Een uit de hand gelopen grap, een mes in de rug van de goede smaak, al heeft de volle tent daar lak aan. Gemakzuchtig is het ook, dat mogen we wel zeggen, toch? De mannen staan een uurtje wat hits te draaien. Een tent ondersteboven zetten is voor hen zo gewoon als brood bakken voor een bakker. De een legt een track recht, de ander staat nonchalant tegen de monitor geleund. Het verschil met Skrillex een uur later in de Alpha is gigantisch. Qua podiumpresentatie, qua slimheid, qua likeability, qua overgave, qua opbouw, op alle terreinen bluft de kleine Amerikaan ze af.

CONCLUSIE:
Wat is er mooier dan een tent die volledig voor de bijl gaat? Niet veel toch? Nou ja, een tent die voor de bijl gaat met echt uitdagende muziek. En toch: Knife Party is zonder album op zak al een absolute publieksfavoriet. Met twee vingers in de neus.

CIJFER:
7