Lowlands 2012: Bedeesde James Vincent McMorrow snijdt diep

Singer-songwriter verguld door aandachtige publiek

Door Menno Visser ,

Het zijn de hoogtijdagen van de barden met baarden. In navolging van Bon Iver en Fleet Foxes is het scheermesje niet meer het favoriete attribuut in de toilettas. Voer op de molen voor mannen die hun zieleroerselen het liefst bloot leggen op het ritme van een vers knapperend kampvuur en een rustig tokkelende akoestische gitaar. Geen mooier moment op Lowlands voor deze categorie dan de koffieconcerten op de vroege zaterdag en zondag.

CONCERT:
James Vincent McMorrow, Lowlands India, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Ierse singer-songwriter, die zijn debuutalbum Early In The Morning in afzondering aan de Ierse kust opnam. De afgelopen twee jaar is het eerst via import en daarna via de officiële kanalen een album dat hem via mond-tot-mond reclame veel fans heeft opgeleverd. Meer arty festivals als Into The Great Wide Open hadden hem het eerst in het vizier. Vanmiddag speelt McMorrow samen met band, compleet met mandoline, keyboard en banjo.

PLUS:
Wow, wat een hoge uithaal in Red Dust: I Need Someone To Love, I Need Someone To Hold - McMorrow snijdt diep in de ziel, je hoort dat hij meent wat hij zingt. Gelukkig maar, na afloop van de tour trouwt hij met zijn lief Emma Doyle, anders zou je nog uit erbarmen een dame van lichte zeden voor hem bestellen. Sowieso is de samenzang van zijn band een troef waar Crosby, Stills, Nash & Young graag voor zouden tekenen. Samen met band klinken de nummers gelukkig een stuk dynamischer dan op het album. En McMorrow is een bescheiden jongeman, op het bedeesde af. Dat valt altijd goed in Nederland.

MIN:
Eerder dit jaar had hij zowaar een hitje in Engeland met zijn cover van 'Higher Love' van Stevie Winwood. Jammer genoeg zit dat vanmiddag niet in de set. 'I Don't Eat' en 'If I Had A Boa't zijn uitschieters in zijn oeuvre dat verder, hoe mooi gespeeld en gezongen ook, soms wat inwisselbaar klinkt.

CONCLUSIE:

De kippenvelfactor sloeg ver uit en dan zit je goed zit in het singer-songwriter gilde. James Vincent McMorrow weet echt te raken en is met band wat afwisselender dan solo. Het wachten is nu nog op een echte hit.

CIJFER:
8