Lowlands 2012: Garagehoeren Fidlar maken flauwe grappen

En houden van bier, seks en drugs

Jorinda Teeuwen ,

'Wie zijn Fidlar, wie houden van bier," zegt zanger Zac Carper als hij opkomt en bier in het publiek gooit. Hij heeft zijn Nederlands goed geoefend. Fidlar geeft een energieke en harde show, maar misschien moeten ze van zanger wisselen. Gitarist Elvis Kuehn kan vele malen beter zingen dan Carper.

CONCERT:
Fidlar, Lowlands Charlie, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Fidlar is een Amerikaanse garagepunkband uit Californië. De bandnaam staat naar eigen zeggen voor Fuck It Dog, Life’s A Risk. Als je de verhalen mag geloven, leven de jongens ook een echt rock ’n roll leven vol seks, drugs en bier. De band bestaat uit vier jonge honden: – de van oorsprong Mexicaanse – zanger en gitarist Zac Carper, gitarist Elvis Kuehn, drummer Max Kuehn en bassist Brandon Schwartzel.

PLUS:
De muziek zit goed in elkaar en kenmerkt zich door herkenbare refreinen. Dat is lekker meezingen! Zanger Zac Carper is een prima gitarist. De gitaarlijnen zijn interessant en afwisselend. De track 'Awkward' valt erg in de smaak op Lowlands. De houten ondergrond trilt van het springen en de voorste rij headbangt enthousiast mee. Er onstaat bij een aantal nummers zelfs een kleine moshpit in het midden van het publiek. De kracht van de band zit in de meerstemmigheid. De hese, krakerige stem van Carper en de zachtere, beheerste stem van gitarist Elvis Kuehn passen goed bij elkaar. Helaas gebruikt Fidlar dit niet vaak genoeg. Tijdens het laatste nummer stagedivet Carper het publiek in. Hij raakt daarbij wel even de grond, maar wordt daarna welwillend door het publiek opgetild.

MIN:
“Who wants crack?” En dan lacht Zac Carper als een puber als iemand zijn hand opsteekt. “This song is about getting wasted. Who wants to get wasted?” En hetzelfde ritueel. Drummer Max Kuehn is vaak de pineut. Dat 'Max Can’t Surf' gaat over Max die niet kan surfen, is logisch, maar dat ook het nummer 'Whore' over hem gaat, is een verrassing. Max heeft de grappen blijkbaar al vaker gehoord. Hij haalt zijn schouders nonchalant op en begint met het nummer. Het is flauw en niet grappig. Ook muzikaal speelt Fidlar niet perfect. Zac Carper schreeuwt vaak door de microfoon, waarbij zijn stem ook een paar keer overslaat. Een paar nummers worden gezongen door Elvis Kuehn, die eigenlijk een veel mooiere stem heeft dan Carper.

CONCLUSIE:
De show van die Zac Carper geeft is goed. Hij praat veel tegen het publiek. De muziek is hard en aanstekelijk. Het is jammer dat Carper zo’n schreeuwlelijk is en Elvis Kuehn zo verlegen. Deze band kan veel meer dan ze nu hebben laten zien.

CIJFER:
6,5