Lowlands 2012: Ewert & Two Dragons chill decor voor de ligweide

Brave Estlandse band geen hemelbestormers

Door Menno Visser ,

Bij het Eurovisie Songfestival verbaas je je misschien over het succes van de Oostbloklanden. Maar ook op het Groningse Eurosonic festival kwam er een verrassende winnaar uit de bus. De meest geboekte band door internationale festivalpromoters was een band uit eh…Estland. Ene Ewert & The Two Dragons maakte daar zijn claim to fame.

CONCERT:
Ewert & Two Dragons, Lowlands Lima, zondag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Folkpopband uit Estland rond frontman Ewert Sundja. Ze zijn ondanks de bandnaam met zijn vieren, want 'een van de twee draken is een tweekoppig monster'. Hun liedje '(In The End) There's Only Love' werd opgepikt voor een internationale fastfood commercial.

PLUS:
Ewert & The Two Dragons zal niet door iedereen aangekruist zijn op hun blokkenschema, maar desondanks liggen er genoeg mensen op de Limaweide om op te drogen na een frisse duik in de Lowlandsvijver. En ze blijven ook lekker hangen, want de melodische folkpop van Ewert is best wel chill. De muzikanten halen met gemak het nivo van de gemiddelde Excelsiorband. Afsluiter 'Road To The Hill' is een pareltje, een melancholiek Beatlesk singer-songwriterliedje met een griffel.

MIN:
Een frontman achter het keyboard gezeten draagt niet bij aan de dynamiek. Gelukkig beseffen ze dat zelf ook en is er hier en daar een ritmisch moment toegevoegd, waarbij ze de trommels tevoorschijn halen. Jammer dat ze zelf in de veronderstelling leven dat 'Good Man Down' hun grootste hit is en deze als een na laatse spelen, terwijl ze hun prijsnummer '(In The End) There's Only Love' als eerste spelen, terwijl de geluidstechnici nog alles in moeten regelen.

CONCLUSIE:
Brave Ewert & The Two Dragons zijn geen hemelbestormers. De show mist dynamiek, maar kent wel een paar erg goede melancholieke songs. De liefhebbers van goed gespeelde folkpopliedjes komen ruimschoots aan hun trekken. Vanaf de ligweide klinkt ook geen protest, want het is best wel chill.

CIJFER:
7