Lowlands 2012: Ed Sheeran is de ware bikinibabe-magneet

Rasentertainer geeft overtuigend pittig optreden

Door Menno Visser ,

Ed Sheeran heeft deze week een gevarieerd programma af te werken. Van de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen naar een ontbijtconcert vanmorgen op de Lowlandscamping voor een schare gelukkige prijswinnaars. En nu staat hij vanmiddag voor een afgeladen Alpha tent. In zijn eentje is hij flexibel genoeg voor zo'n agenda.

CONCERT:
Ed Sheeran, Lowlands Alpha, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:

Jonge Britse singer-songwriter met vuurrood haar, bekend van hits als 'The A Team' van zijn debuutalbum + (plus). Zijn voorliefde voor hiphop komt tot uiting door zijn  gebruik van live gesamplede ritmepartijen op zijn akoestische gitaar. Hij bedient die samples via zijn gitaarpedalen.

PLUS:
Sheeran bedient de meisjes op verschillende nivo's. De teddybeer, die je doodknuffelt met zijn ballads. De heupwiegende reggaetracks, die het zand tussen je tenen kietelen. En de pittige raps, die tonen dat hij toch ook ballen heeft. En waar de bikinibabes zijn, daar trekken de jongens achteraan. Die zijn dan weer onder de indruk van zijn volmaakte pedaaltechniek, waarmee hij zijn ritmetracks samplet, de manier waarop hij zijn Nina Simone cover 'Be My Husband' geheel eigen maakt en de wel tien minuten durende bijtende versie van 'You Need Me, I Don't Need You' met vinnig gerapte tekst. Sheeran is zo slim het publiek meteen na het eerste nummer een contract te laten tekenen dat als hij ze entertaint ze niet moeten zeuren, en hij houdt zich daaraan. Als een volleerd hiphopper scheidt hij het publiek bij meezingen van links naar rechts. Cheesy, net als de oplichtende telefoons bij afsluiter en moderne popklassieker 'The A Team', maar eh…het werkt.

MIN:

De cameraman is vanmiddag minder gelukkig. Zijn visuele arsenaal bestaat uit een onopvallende roodharige jongen op gympen in een oranje T-shirt. Jammer dat die bikinibabes op de eerste rij niet samen met hem op het podium dansen.

CONCLUSIE:
Wie Ed Sheeran alleen kent van mainstream hits als 'The A Team' en 'Lego House', zal verrast worden dat hij eigenlijk een nigga with attitude vermomd als singer-songwriter is. Hij gebruikt alle trucs uit de hiphopwereld om zijn optreden spannend en opwindend te maken. Van het begin tot het eind weet hij te boeien met sterke songs en dat weten er maar weinig tegenwoordig.

CIJFER:

8,5