Dope D.O.D. brengt debuutalbum uit in Amerika

“Fred Durst was een leermeester voor ons”

Judith Laanen ,

Het gaat de Groningse hiphoppers van Dope D.O.D. voor de wind. Mochten ze eerder met Limp Bizkit en KoRn op tour, nu krijgt de groep ook voet aan de grond in Amerika met de re-release van hun debuut. Branded komt 9 oktober uit op het Amerikaanse label Duck Down Records. 3voor12 belde met MC Skits Vicious over de re-release.

Dope D.O.D. komt met z’n horrorrap niet bij het minste label terecht. Op Duck Down Music, dat sinds 1995 hiphopplaten uitbrengt, zitten ook gevestigde namen uit de hiphopscene zoals Black Moon, Sean Price, KRS-One, Random Axe, Grammy-winnende producer 9th Wonder en B-Real van de populaire groep Cypress Hill. De Groningers oogsten in eigen land veel lof met debuutalbum Branded, dat in september 2011 uitkwam. Begin dit jaar overtuigden ze velen op Eurosonic/Noorderslag en koos 3voor12 ze uit als Hollandse Nieuwe van maart. Dat Dope D.O.D. is opgepikt in de Verenigde Staten is niet zo vreemd. Vorig jaar mochten ze al op tour met Limp Bizkit in Europa en KoRn in de Verenigde Staten, in april dit jaar tekenden ze een wereldwijd contract met het internationaal gerenommeerde boekingskantoor The Agency Group.

Re-release: vier bonustracks en nieuwe videoclip
Op de re-release staan vier bonustracks, te weten vier instrumentale nummers van Gatekeepers, Psychosis, What Happened en Redrum. Er was volgens MC Skits Vicious veel vraag naar instrumentale nummers. “Dan kunnen dj’s ze ook gebruiken in mixtapes, of ze kunnen voor radiosessies gebruikt worden.” In oktober komt er ook een nieuwe video bij Psychosis uit, die ze in New York gaan opnemen met Sean Price van Boot Camp Clik, die ook bij Duck Down Music zit. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen? “Ik las in 2010 een interview waarin hij zijn e-mailadres gaf voor features. Dus ik heb gemaild, en letterlijk een uur later kreeg ik antwoord dat hij het vet vond. Het heeft dus even geduurd omdat we Branded nog niet af hadden. We hebben al ideeën zat. De video wordt opgenomen in New York City, waar de hiphop begon. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Leermeester Fred zei: 'Fuck 'm, man!'
Hoe was het om met twee nu metal-grootheden op tour te gaan? “Te gek. Tijdens de tour met Limp Bizkit mochten we meerappen op het nummer N 2 Gether Now. Op het origineel doet Method Man mee, in de liveshows mochten wij meedoen.” Limp Bizkit-frontman Fred Durst was een echte leermeester voor Dope D.O.D. “Hij heeft ons geleerd hoe we tegen dingen aan moeten kijken. Toen we de eerste show voor hem moesten doen was dat fucking moeilijk. Niet alleen kende het publiek ons niet, dat publiek was ook meer rockgeorienteerd. Dus die dachten ‘wat is dit, en waar is de gitaar’ omdat ze in de metalrockhoek zitten. We wilden ons natuurlijk voor Durst bewijzen. Juist toen wij dachten dat hij ons niet goed meer vond, keek hij daar recht doorheen. Fred zei letterlijk: ‘Fuck ‘m, man!’ Je moet nooit denken aan wat anderen van je vinden. En je moet eerst je strepen verdienen voordat je respect krijgt.’ Hij vertelde ons dat hij zelf ook in het begin van zijn carrière werd bekogeld met dingen en dan bont en blauw van het podium kwam.”

Nog steeds close met Limp Bizkit en KoRn, wellicht samenwerking in aantocht
De Groningers waren tijdens de tours “heel close” met beide bands. Ze hebben ook wel eens meegemaakt dat ze als support act genegeerd werden. “Dat is niet tof, maar dat is wat het is. Met Limp Bizkit en KoRn konden we gewoon de kleedkamer in voor een drankje en een praatje. Daar waren ze mad down mee. We zijn in nog steeds contact met ze en er zijn ook wel wat dingen te verwachten tussen ons, maar die mag ik nog niet weggegeven. That’s all you’re gonna get!”

Lowlands
Zaterdag staat Dope D.O.D. in de India-tent op Lowlands. Nog wat speciaals in petto? “We gaan een show geven die ze nog niet eerder hebben gezien van een hiphopcrew uit Nederland, dat kan ik je garanderen.”

Dope D.O.D. treedt zaterdag 18 augustus op in India om 17.20 uur.