Lowlands 2012: Dio rockt een festival binnen een festival

Optreden overstijgt tegenvallend tweede album

Erik Zwennes ,

Dio’s tweede album doet vooralsnog niet wat het moest doen. De singles flopten en het album verkoopt minder dan het debuut. Maar Dio organiseert op Lowlands zijn eigen festival. En Benjamin Braafs Festival verkoopt - net als Lowlands zelf - uit, eveneens voordat er een noot is gespeeld. En net als op Lowlands is het er enorm gezellig en heet. Dio neemt revanche met een meer dan geweldig optreden.

CONCERT:
Dio, Lowlands Bravo Stage, vrijdag 17 augustus 2012

 
MUZIEK:
Waar Dio op zijn debuutalbum Rock & Roll een slimme brug sloeg tussen rap en popmuziek, tussen elektronische beats en een bandgeluid, is hij op zijn tweede album nog dieper in de rockmuziek gedoken. Ook is het echt een bandalbum geworden. Benjamin Braafs Festival lijkt gemaakt voor de optredens. 
 
PLUS:
En dat blijkt ook het geval. Volledig in pak komt de Amsterdammer op; gesoigneerd maar nergens stijfjes. Het jasje gaat al snel uit en halverwege het optreden gooit Dio er een aantal indrukwekkende danspasjes uit. Openingstrack 'Festival' is natuurlijk de perfecte introductie van wat komen gaat. Dio heeft een festivalplaat gemaakt en dat zal de tent weten ook. 'Dansen in Jou', 'Aye' en 'Diu & Zaf' (met Sef) doen wat ze moeten doen en meer. De drums van de laatste track zijn op plaat al niet te versmaden, maar live hebben ze pas echt impact. 'Cupido' fungeert als broodnodig rustmoment. Het is niet de beste track voor een tent zo groot als de Bravo, daarvoor heeft het te weinig impact. Maar wanneer het nummer halverwege muzikaal open breekt is het wel de ideale manier om de sterke band voor te stellen. 'Haat Liefde' is prima, maar bij 'Ze Houdt van Me' is het publiek pas echt los. Hadewich Minis ontbreekt, maar Tjeerd Bomhofs (Dazzled Kid, Voicst) aanwezigheid maakt veel goed. 'Het Is Je Boy' dat Dio in 2008 maakte met Voicst gaat over in Blurs 'Song 2' wat wellicht wat opportunistisch is, maar door de aangepaste tekst en de manier van vervlechten voor een spetterend hoogtepunt zorgt. 'Me Baby', 'Dom Lomp & Famous' en 'Tijdmachine' maken alles af. WOW! 
 
MIN:
De EHBO zal blij zijn geweest met 'Cupido', maar eigenlijk was dat het enige moment dat de aandacht verslapte. 
 
CONCLUSIE:
Wat Dio niet lukte via radio en tv haalt hij binnen via het livecircuit. De Bravo blijkt vandaag veel te klein. Deze man heeft zijn liveshow zo enorm op slot, dat een track als 'Ze Houdt van Me' mogelijk alsnog een hit wordt. Dio heeft risico genomen met zijn tweede plaat, wat een wat wisselvallig resultaat had. Maar door op livegeluid en liedjes te focussen, heeft hij wel een belachelijke livetroef in handen. Hier gaan nog heel veel festivals en poppodia mee gesloopt worden. En dat zonder opportunisme, maar gewoon een heel goede band en een beest van een setlist. 
 
CIJFER:
9