Lowlands 2012: Ben Howard heeft de gunfactor

Singer-songwriter maakt groei naar Grolsch waar

Jorinda Teeuwen ,

In een jaar is hij gegroeid van de Lima naar de Grolsch. De gunfactor heeft Howard in elk geval, hij hoeft maar even te glimlachen en de meisjes vooraan barsten in krijsen uit. Verlegen zit hij met zijn akoestische gitaar op zijn schoot. Nergens voor nodig, want hij bewijst dat hij Grolsch-waardig is.

CONCERT:
Ben Howard, Lowlands Grolsch, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
Ben Howard is een Engelse singer-songwriter, met popliedjes die gemakkelijk in het gehoor liggen. Debuutalbum Every Kingdom verscheen eind 2011 en tijdens 3FM Serious Request werd 'Keep Your Head Up' een monsterhit. Later kwam nog single 'The Wolves' uit.

PLUS:
Ben Howard is om op te vreten. De 25-jarige zanger glimlacht schattig en alle meisjes in de zaal zijn verkocht. Daarnaast heeft Howard een heel goede liveband. Vooral bandlid India Bourne is indrukwekkend. Deze multi-instrumentalist speelt trommel, cello en basgitaar en zingt tweede stem. De zang van Howard is voortreffelijk. Hij heeft een fijn rauw randje, waar hij enorm mee kan uithalen. Zelfs als hij schreeuwt is het mooi. Dat doet hij bijvoorbeeld tijdens 'The Wolves'. Wauw! Hij kan echter ook heel lieflijk en klein klinken. Zoals gehoopt is 'Keep Your Head Up' extra lang en hard. Tot ver buiten de tent wordt er keihard meegeklapt en gezongen.

MIN:
Een show zonder zwakke momenten, het kan bijna niet. Het is wel opvallend hoeveel songs rustig beginnen en daarna uitbouwen en steeds ruiger worden en eindigen in gecontroleerd geschreeuw. Meer variatie, graag! Maar verder niks op aan te merken.

CONCLUSIE:
Terechte groei van de Lima naar de Grolsch? Zeker. Ben Howard heeft zicht bewezen. Hij geeft een strakke show en heeft het zelf ook naar zijn zin. Met een brede lach zingt hij zijn hitjes, overdonderd door alle meeblerende fans. Misschien is zelfs de Grolsch te klein. Als hij opnieuw een goed album aflevert, staat Ben Howard volgend jaar in de Alpha.

CIJFER:
9