Lowlands 2012: De Avonduren is Disney zonder magie

Er was eens een band die aanvoelde als een straf

Door Menno Visser ,

Op naar het domein van de permanent bezorgde wereldburgers, waar Greenpeace nog ongehinderd voor eigen parochie preekt. Op dus naar de Lima, waar gefluisterd wordt dat men daar nog in Doornroosje, de tandenfee, en vrije sex met de Kerstman gelooft. Zondermeer dus de beste tent voor De Avonduren, Nederlandstalige sprookjesrap.

CONCERT:
De Avonduren, Lowlands Lima, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Jazz improvisaties waarop een hiphop MC sprookjesachtige verhalen vertelt. De Nederlandse band rond rapper MC Kapabel bracht in januari haar debuutalbum uit op het label van Kyteman.

PLUS:
Op zich best origineel gevonden, deze niche waarin MC Kapabel bivakkeert: hiphopsprookjes op jazzy improvisaties, dat hadden we nog niet in Nederland. En de tekst Politiek - waarbij de band zich gelukkig stilhoudt - over de ambities van een jonge politicus heeft in deze verkiezingstijd urgentie. Zeker zoals het met de juiste dictie gebracht wordt.

MIN:
Waar zullen we eens beginnen? Avonduren is als stand-up comedy zonder grappen. Avonduren is als theater met te weinig subsidie voor visuals. Avonduren is als hiphop voor Kleutertje Luister. Avonduren is als een literaire avond voor gehoorgestoorden. MC Kapabel denkt dat hij met zijn Sinterklaasprobeersels Annie MC Schmidt zelf is, maar dat spel je anders. Avonduren maakt daarbij ook nog zelfingenomen jazz voor conservatorium afgestudeerden. En dan ook nog met een drumsolo… . Volgens het programmaboekje is de minimum adviesleeftijd voor Lowlands 16 jaar. Toch echt geen godsvruchtige leeftijd meer voor sprookjes over Koning, Keizer en Admiraal.

CONCLUSIE:
Het lijkt wel alsof de kinderen op de achterbank van de auto vergeten zijn hun koptelefoon in hun draagbare DVD-speler te pluggen. Dat wil je niet horen als ouder, en zeker geen uur lang, dat is een straf. Het is maar goed dat ze in Guantanamo Bay geen Nederlands verstaan.

CIJFER:
3