Lowlands 2012: Ane Brun ontpopt zich tot prachtige zwaan

Ze neemt het toverstokje over van Blaudzun

Door Menno Visser ,

Eerder op de dag heeft de Noorse zangeres Ane Brun een duet gezongen met Blaudzun, het nummer Midnight Room. Twee zielen, een melancholieke gedachte. Qua geestesgesteldheid zouden het zo broer en zus kunnen zijn. Spannende songs, die je aan het denken zetten.

CONCERT:
Ane Brun, Lowlands Grolsch, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Noorse singer-songwriter, die klassieke elementen aan haar muziek toevoegt. Ze heeft inmiddels zes albums uit, waarvan het vorig jaar verschenen It All Starts With One het laatste is. Om een indicatie van haar status te geven: Peter Gabriel vroeg haar voor een remake van zijn duet 'Don't Give Up', dat hij eerder zong met Kate Bush. In Scandinavie is ze inmiddels een ster, die veel albums verkoopt. Ze treedt vanavond op met een uitgebreide band met daarin opvallend genoeg twee drummers.

PLUS:
Wie Ane Brun een paar jaar eerder zag weet niet wat hij ziet. De destijds wat schuchtere zangeres is uitgegroeid tot een zelfbewuste zwaan. Een vrouw die precies weet wat ze doet en niets aan het toeval overlaat. Wie op zoek is naar een wat minder experimentele Björk of een minder arty Lykke Li kan prima bij haar loket terecht. Haar songs hebben een serieuze gelaagdheid, die bijzonder is. Ze weet zelfs te ontroeren met een in het Noors gezongen ballad. Het mag ook wel eens gezegd worden dat het ook prachtig belicht en in beeld gebracht is op het grote scherm in de Grolsch - haar sluier wappert mooi in de airco.

MIN:
Het nummer waarmee ze echt door kan breken naar een groot poppubliek, heeft ze nog steeds niet. Toch valt er genoeg te genieten. Eerder stond ze in de India, nu in een halfvolle Grolsch-tent, dus dat is al winst.

CONCLUSIE:
Het is jammer dat Ane Brun in Nederland nog niet de status heeft van een Agnes Obel of of een Nina Kinert, die ook klassieke elementen aan hun uniek toevoegen. Probeer haar in januari eens te checken als ze weer in het land is, want dit moet veel meer mensen aan kunnen spreken.

CIJFER:
8