Tien tips voor Le Guess Who?

Met oa. The Soft Moon, Ty Segall, DIIV en Mac DeMarco

Laurence Tanamal ,

Donderdag 29 november tot en met zondag 2 december wordt Le Guess Who? gehouden, verdeeld over verschillende locaties in Utrecht. Dit festival richt zijn pijlen op te ontdekken bands binnen de alternatieve en avant-garde muziekscene, van metal tot elektronisch. Ook dit jaar heeft het festival weer een vol programma met talenten en gerenommeerde bands. Door het overvolle programma kan het moeilijk worden om een route uit te stippelen, maar guess what? 3voor12 heeft alvast tien tips voor jou geselecteerd.

The Soft Moon (vrijdag, Tivoli De Helling)

Voor de perfecte soundtrack voor post-apocalyptische films kan je bij The Soft Moon stoppen met zoeken. De band is begonnen als project van Luis Vasquez, maar is inmiddels uitgegroeid tot vijfkoppige band. Geïnspireerd door oude postpunkbands zoals Suicide en The Danse Society maken zij koude new wave die gedragen wordt door atmosferische synthesizers, hypnotiserende ritmes en melodiedragende baslijnen. Ondanks hun oude inspiratiebronnen klinkt hun productie verrassend fris en gedetailleerd. Live proberen zij zowel het muzikale als visuele aspect aan elkaar te koppelen met behulp van donkere, claustrofobische sferen en stroboscopisch licht.

Mac DeMarco (zaterdag, Ekko)

Mac DeMarco, een twintigjarige vrije geest uit Montreal, heeft pas dit jaar werk onder zijn eigen naam uitgebracht, maar al wel in de vorm van twee albums. Zijn nonchalante speelstijl van jengelende folk werkt opmerkelijk aanstekelijk en zijn persoonlijkheid (hij heeft een voorliefde voor vreemde grappen en travestie) levert hem al net zoveel publiciteit op als zijn muziek. De combinatie tussen slome, wat verveeld gebrachte liedjes en opgewekte gitaarlijntjes heeft een zelfde verslavende werking als de drugs en sigaretten waar hij over zingt.

Amenra (zaterdag, DB's)

Amenra, en met name de zanger, staat er om bekend met de rug naar het publiek gekeerd te spelen. Niet minder eigenzinnig is hun atmosferische post-hardcore dat rechtstreeks uit de duistere krochten van de aarde lijkt te komen. Hun albums – elk genaamd Mass, maar dan met een ander cijfer erachter – bestaan uit lang uitgesponnen en opbouwende nummers vol lage, overlappende riffs, harde percussie en vocalen die met geweld uit de strot geforceerd worden. Amenra haalt inspiratie uit verschillende religies, filosofische stromingen en kunst, wat zich terugvertaalt in de ervaring die zij zowel visueel, muzikaal en qua gedachtengoed achterlaten.

Tim Hecker (zaterdag, Tivoli De Helling)

Tim Hecker, voorheen opererend onder de naam Jetone, is een van de grootste namen binnen de beklemmende wereld van noise, ambient en drone. Als student digital acoustics en software raakte hij geïnteresseerd in het experiment met elektronische muziek. Zijn volle en ruisende ambientproducties, waarbij hij voorliefdes van pop tot wave laat doorschemeren, zijn op geen manier precies hetzelfde. Zo kwam vorig jaar het album Ravedeath, 1972 uit. Voor deze plaat leunde hij op zware orgelgeluiden in plaats van synthesizers. Zijn diepe drones weten door te dringen tot het onderbewuste, wat kan zorgen voor een intense live-ervaring.

Destroyer (zondag, Tivoli De Helling)

Bij een naam als Destroyer denk je al snel aan de volgende trashmetalband, maar niets is minder waar. Deze band van Dan Bejar maakt namelijk muziek die niet anders omschreven kan worden dan een zegening voor de oren. Smooth geproduceerde, door soul en jazz beïnvloede pop met een vleugje synthesizer wave. Destroyer begon ooit als eenkoppig lo-fi project, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volledige band. Ook qua geluid werd het werk van Bejar steeds meer orkestraal en gelikt. Tussen het alternatieve geweld in vormt Destroyer het ideale rustmoment.

Ty Segall (zondag, Tivoli Oude Gracht 1: Fuzzbox)

“Put a little Satan in space and you got the sound”, zo beschrijft rocker Ty Segall zijn eigen muziek. Deze Amerikaanse multi-instrumentalist laat overal een spoor van oorvernielende muziek achter. Zo heeft hij dit jaar al drie werken afgeleverd. Zowel solo, met band en als samenwerking met White Fence. Drie keer raak. Ook speelt hij in, en samen met diverse bands, zoals Sic Alps. Met zijn gedrevenheid en productiviteit is hij hard op weg de hedendaagse koning van de garage rock te worden. Zijn shows staan er bekend om chaotisch, energiek, snoeihard maar bovendien ook steengoed te zijn. Deze act niet zien op LGW? is hetzelfde als dat je in de Efteling de Python overslaat.

Allah-Las (zondag, Tivoli Oudegracht 1: Fuzzbox)

Allah-Las, Jake Bugg, Nick Waterhouse; 2012 is het nieuwe 1970. Dit groepje twintigjarige surfers heeft de locale vintage platenzaak beroofd van al hun oude rock ’n roll, psychedelische, maar ook bossanova-platen om zo een eigen geluid neer te zetten. Geïnspireerd door het strand en de goudkleurige ochtendzon van Californië spelen zij hommages aan idolen als The Byrds en The Rolling Stones. Hun zelfgetitelde album is gevuld met pakkende ritmes en hooks, wat ze al eens de titel 3voor12 Album van de Week heeft opgeleverd.

traumahelikopter (zondag, Tivoli Oudegracht 2: Fuzzbox)

Het gaat hard met dit Groningse rocktrio. Nadat ze bij Excelsior tekenden zijn zij snel de studio ingedoken, om vervolgens vliegensvlug een volledige plaat vol te spelen. De eerste vinylsingle van dit titelloze album zullen zij op Le Guess Who? presenteren tijdens een echte rock ’n roll avond. Hun enthousiasme en ongeremde garagerock is ook 3voor12 niet onopgemerkt gebleven. De maand november zijn zij namelijk uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe van de Maand.

Mala (In Cuba) (zaterdag, Tivoli Oudegracht)

Brits-Jamaicaanse dubsteppionier Mala heeft onlangs een nieuw project afgerond: Mala in Cuba. Hij reisde af naar Havana uit interesse voor de daar aanwezige culturele muziek. Zo vroeg hij allerlei Cubaanse muzikanten om hun muziek voor hem te spelen, die hij vervolgens opnam en meebracht naar huis om te sampelen. Zo heeft hij traditionele drumritmes, zang en jazz laten versmelten met zijn eigen dubstepproducties, wat een unieke plaat opleverde. Ook live zal hij ondersteund worden door Cubaanse drummers. Dat belooft een spektakelstuk te worden.

DIIV (zondag, Ekko)

DIIV (voorheen DIVE, naar het nummer van Nirvana) begon als soloproject van Zachary Cole Smith. Hij breidde zijn band later uit met drie jeugdvrienden. Hij zegt zelf dat zijn band zo’n goede combinatie is omdat ieder bandlid het waterteken als horoscoop heeft. Dit jaar kwam hun eerste volwaardige debuut uit, Oshin, wat als je het uitspreekt wel verdacht veel als ocean klinkt. Dive, ocean, speels met taal zijn deze surfers wel. En dit geldt voor hun muziek niet veel anders: van shoegaze tot wereldmuziek en van krautrock tot grunge zijn te ontleden op deze veelzijdige plaat.

Le Guess Who? vindt plaats van donderdag 29 november tot zondag 2 december. Het festival heeft locaties over de hele stad, namelijk: Tivoli Oudegracht, Tivoli De Helling, Ekko, ACU, DB's. 3voor12 en 3voor12 utrecht doen verslag.