Marike Jager boeit maar blijft niet hangen Marike Jager boeit maar blijft niet hangen

Met spannende nummers creëert Jager een mysterieuze sfeer

, Tekst Anne-Marie Böing, Foto's Oscar Anjewierden

Marike Jager boeit maar blijft niet hangen

Met spannende nummers creëert Jager een mysterieuze sfeer

Tekst Anne-Marie Böing, Foto's Oscar Anjewierden ,

Zo vrolijk en bescheiden als Marike Jager is, zo spannend en expressief blijken de nummers van haar nieuwe album, Here Comes The Night, te zijn. Jager, wiens carrière in 2003 begon toen ze de Grote Prijs van Nederland won, is voor dit album een donkerder pad ingeslagen dan we van haar gewend zijn.

Met spannende nummers creëert Jager een mysterieuze sfeer

‘Ik ben zo excited dat we hier staan,’ roept Marike Jager verrukt uit. Niet alleen is ze zeer gecharmeerd van het Bospodium, ook blijken ze op Vlieland haar favoriete soep, pompoensoep, te hebben. Zo vrolijk en bescheiden als de tengere zangeres is, zo spannend en expressief blijken de nummers van haar nieuwe album, Here Comes The Night te zijn. Jager, wiens carrière in 2003 begon toen ze de Grote Prijs van Nederland won, is voor dit album een donkerder pad ingeslagen dan we van haar gewend zijn. We volgen haar graag, en doen dit in het bos zelfs in stilte, maar na de laatste aanslag gaat eenieder vrij onaangedaan weer zijn eigen weg.

CONCERT
Marike Jager, Into The Great Wide Open, Naar Buiten, zaterdag 3 september 2011

MUZIEK
Marike Jager mag wel één van de meest sfeervolle singer/songwriters van ons land genoemd worden. Ze kan van lief en klein naar theatraal en meeslepend, en redt dat met de hulp van slechts twee andere bandleden, Henk Jan Heuvelink op toetsen en Nicky Hustinx op drums. Afgelopen voorjaar kwam haar derde album Here Comes The Night uit, de opvolger van Beauty Around (2006) en Celia Trigger (2008).

PLUS
Het is strak, het is sterk, het is tijdloos. De eerste paar nummers delen eenzelfde spanning en mysterieuze sfeer en zouden niet misstaan in een zwoele nachtclub. Jager houdt je steeds voor de gek, zo belachelijk makkelijk switcht ze stemmingen binnen nummers: van dromerig naar vuig naar melancholisch en weer terug. Haar muziek is toegankelijk maar niet voorspelbaar, en soms verrassend donker, ondanks haar lieve stem. Ook door de geweldige dynamiek en een setlist met een paar oude favorieten zoals She Only Knows en Honey, Honey, is het af en toe een betoverende show.

MIN
Ze krijgt bijna een staande ovatie. Maar het is onduidelijk wie gaat staan om weg te gaan en wie om door te klappen, en het moment is verbroken. Iedereen schuifelt door naar zijn volgende bestemming en na twee minuten is het hele optreden alweer naar het achterhoofd geschoven. Raar eigenlijk, dat een boeiend optreden zo kort blijft hangen.

CONCLUSIE
Jager zet samen met haar mannen een optreden neer dat niet anders dan goed te noemen is. Het is alleen jammer dat de betovering van haar optreden duurde zo lang de set duurde. Met zulke nummers en zo’n vermogen ze stevig neer te zetten zou het nog na moeten sidderen. Ergens heeft het, ondanks haar ontwapenende verhalen tussendoor en grote lach, dus toch geschort aan contact met het publiek.

CIJFER:
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12