I Am Oak wint 3VOOR12AWARD 2011

Oasem is het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar

Redactie 3VOOR12 ,

Het album Oasem van de Utrechtse act I Am Oak wint de 3VOOR12 Award 2011. Het is de achtste keer dat deze muziekprijs voor het beste Nederlandse album is uitgereikt. I Am Oak frontman Thijs Kuijken ontving de 3VOOR12AWARD in zijn oefenruimte in Utrecht uit handen van 3VOOR12RADIO dj Roosmarijn Reijmer, een dag voor zijn vertrek naar Berlijn voor Popkomm.

Oasem is het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar

Het album Oasem van de Utrechtse act I Am Oak wint de 3VOOR12 Award 2011. Het is de achtste keer dat deze muziekprijs voor het beste Nederlandse album is uitgereikt. I Am Oak frontman Thijs Kuijken ontving de 3VOOR12AWARD in zijn oefenruimte in Utrecht uit handen van 3VOOR12RADIO dj Roosmarijn Reijmer, een dag voor zijn vertrek naar Berlijn voor Popkomm. Via een videoboodschap werd deze winnaar tijdens een drie uur durende speciale 3VOOR12AWARD Show in Desmet Studio’s te Amsterdam bekend gemaakt. Dit spektakel werd gepresenteerd door Roosmarijn Reijmer en Annemieke Schollaardt en was rechtstreeks te volgen op 3FM en 101.tv tussen 22.00-01.00 uur.

In een volgepakt Desmet genoot het publiek van optredens van de genomineerden Tim Knol, Pien Feith en Shaking Godspeed. Samen met veel aanwezige genomineerden werd er door presentators Roosmarijn Reijmer en Annemieke Schollaardt toegewerkt naar de bekendmaking van de winnaar. Na een vurig juryberaad van een twaalfkoppige jury, bestaande uit vier deskundigen uit de muziekwereld, vier Nederlandse popartiesten en vier publieksjuryleden is Oasem van I Am Oak tot winnaar van de 3VOOR12AWARD 2011 gekozen.

De band werd woensdagmiddag al verrast door Roosmarijn Reijmer met het mooie nieuws. Frontman Thijs Kuijken van I Am Oak ontving de prijs een dag voor vertrek naar de Popkomm -de internationale muziekconferentie in Berlijn- waardoor zij niet live op donderdagavond aanwezig konden zijn bij de 3VOOR12AWARD SHOW. Naast de award ontving I Am Oak een geldbedrag van €1203,12.

Thijs Kuijken, frontman en creatief brein van I Am Oak bij ontvangst van de 3VOOR12AWARD:
“Ik vind het een grote eer om deze award winnen, ik had het echt niet verwacht. Er waren zoveel grote namen genomineerd, ik schatte mijn kansen minimaal in. De gewonnen geldprijs ga ik gebruiken voor het nieuwe album.”

Een citaat uit het juryrapport:
“Dit jaar gaat de prijs naar een voor velen nog onbekend album. Het is muziek waar je als luisteraar even echt voor moet gaan zitten, maar word je mee op reis genomen. De een waant zich zeilend op open zee, de ander moet na het luisteren even hout gaan hakken in het bos. Zeker is dat de oprechte muziek met haar intimiteit grote gevoelens oproept. Het is een album waarop eigenzinnig geschilderd wordt met geluid, een album dat gevaarlijk veel stiltes kent. De winnaar van de 3VOOR12AWARD 2011 is Oasem van I Am Oak.”

De volledige shortlist van genomineerde albums voor de 3VOOR12 Award 2011:
Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer (Excelsior/V2)
Dazzled Kid - Fire Needs Air (Universal)
De Jeugd Van Tegenwoordig – De Lachende Derde (Magnetron Music/Universal)
De Staat - Machinery (Mascot/PIAS)
Go Back To The Zoo – Benny Blisto (Universal)
I Am Oak - Oasem (Snowstar/Rough Trade)
Kleine Viezerik – N ZIE DE BOY (Pitu Records/Coast To Coast)
Lola Kite - Lights (Excelsior/V2)
Pien Feith - Dance On Time (V2)
Shaking Godspeed – Awe (Suburban)
Tim Knol - Days (Excelsior/V2)
Zwart Licht – No Juju (Top Notch/Universal)

Eind juni koos de redactie van 3VOOR12 twaalf Nederlandse albums van de afgelopen 12 maanden die volgens haar in aanmerking kwamen voor het winnen van de 3VOOR12AWARD. Deze albums kregen tijdens de zomermaanden extra aandacht tijdens de VPRO radio-uitzendingen op 3FM en de  speciale 3VOOR12AWARD-website. Een jury van vier muziekprofessionals, vier muzikanten en vier publieksjuryleden kozen de uiteindelijke winnaar.

Luister I Am Oak - Oasem nu tijdelijk opnieuw op de luisterpaal.

Lees hier het interview dat Atze de Vrieze in mei deed met de band.

Meer informatie over de 3VOOR12AWARD: 3voor12award.vpro.nl