Zwart Licht nog geen geld om XL-plaat op te nemen

Amsterdamse hiphopformatie pakt groot uit op Lowlands

Timo Pisart ,

Op Lowlands zal Zwart Licht XL nog groter uitpakken dan normaal. De Amsterdamse hiphopformatie zal met liveband in een verder uitgebreide vorm in de Bravo-tent in Biddinghuizen spelen. Voor de opnames van een volwaardige XL-cd is nog geen budget gevonden. "Het opnemen van één nummer kostte ons meer dan de gehele No Juju-plaat."

Amsterdamse hiphopformatie pakt groot uit op Lowlands

Op Lowlands zal Zwart Licht XL nog groter uitpakken dan normaal. De Amsterdamse hiphopformatie Zwart Licht tourt sinds Noorderslag dit jaar met een liveband onder de naam Zwart Licht XL. Deze groep zal in een verder uitgebreide vorm in de Bravo-tent in Biddinghuizen spelen. Rapper Akwasi: "We zullen gaan knallen met extra gastartiesten en vj's, de zangeressen zullen een grotere rol krijgen en misschien doe ik nog een solotrack. Het wordt een goede mix van alles waar Zwart Licht voor staat."

De groep muzikanten is begonnen als begeleidingsband van Zwart Licht, maar de rollen worden steeds gelijkwaardiger, aldus Akwasi. "Er zitten ook gasten in de band die beats maken in de repetitieruimte, dat gaat echt los. We hebben steeds meer tracks die we met zijn allen hebben geschreven." Het voor een 3VOOR12AWARD genomineerde album No Juju was nog overwegend dubstep en grime, maar met het nieuwe materiaal wil Zwart Licht XL ook steeds meer spelen met invloeden uit afrobeat en zelfs funk.

In januari bracht Zwart Licht een bandversie uit van No Juju-track Blazin’ en kondigde de groep aan met de XL-formatie de studio in te duiken voor een volwaardige cd. Deze plannen zijn nog geen waarheid geworden dankzij de hoge kosten om met een band op te nemen. Akwasi: "Het opnemen van deze versie van Blazin' kostte ons meer dan de gehele No Juju-plaat, we weten nog niet of we dat kunnen betalen en of Top Notch de opnames wil bekostigen."

Om die kosten terug te verdienen overweegt de groep zich ook internationaal neer te zetten en tracks in het Engels op te nemen. "Dan weten we zeker dat we het maximale eruit zouden kunnen halen, de band is gruwelijk. Stiekem dromen we ervan om ook in Engeland, Spanje of misschien zelfs de Verenigde Staten te spelen. Daarin kijken we zeker op naar gasten zoals Tinie Tempah en Big Sean."

Ondertussen werkt Zwart Licht ook aan de cd Leeroy Draait Door. Inmiddels zijn daarvoor vijf tracks afgerond, deze zomer verwacht de groep er nog drie aan toe te voegen. Het idee voor Leeroy Draait Door ontstond na het uitbrengen van debuutalbum Bliksemschicht. Akwasi: "Dat was bijna een soloalbum dat ik had gemaakt met Hayzee. Leeroy had nog een geringe bijdrage. We wilden hem ook de ruimte gunnen, op Leeroy Draait Door sta ik meer op de achtergrond en neem ik de rol van executive producer op me."

Zwart Licht XL speelt 30 juli op Amsterdam Hiphop op de NDSM Werf, 7 augustus op Solar Weekend, Roermond, 20 augustus in de Bravo op Lowlands én dezelfde dag op Boogiedown Breda, 8 september in de Melkweg, 10 september op de Uitmarkt Nijmegen en 29 oktober op Definitie van Dopeheid in 013.