Spinvis brengt in oktober nieuw album uit met stripboek Hanco Kolk

Tot Ziens, Justine Keller bevat dertien popliedjes

Ingmar Griffioen ,

Spinvis heeft het derde album bijna af. Tot Ziens, Justine Keller komt eind oktober uit bij Excelsior, vergezeld van een stripboek van Hanco Kolk die de dertien liedjes 'verstript' heeft. De cd wordt tweemaal gepresenteerd: op 22 november in Tivoli, Utrecht en een dag later in de Ancienne Belgique te Brussel.

Tot Ziens, Justine Keller bevat dertien popliedjes

Spinvis heeft het derde album bijna af. Tot Ziens, Justine Keller komt eind oktober uit bij Excelsior, vergezeld van een stripboek van Hanco Kolk die de dertien liedjes 'verstript' heeft. De cd wordt tweemaal gepresenteerd: op 22 november in Tivoli, Utrecht en een dag later in de Ancienne Belgique te Brussel.

De afgelopen jaren dook Spinvis veelvuldig op in de theaters met voorstellingen als De Weerman, KamerMuziek en Dorléac, een samenwerking met Hooverphonic-zangeres Geike Arnaert. "Het lijkt in Nederland misschien net alsof het stil was. Maar ik ben ook druk geweest met Dorléac, wat in België aardig veel gedraaid is", vertelt Erik 'Spinvis' de Jong aan de telefoon. "Dat was weer een spin-off van filmmuziek die ik gemaakt heb voor de Vlaamse film Adem. We hebben het nu allebei wat druk, maar het is zo veelbelovend dat we absoluut verder willen gaan met Dorléac."

Dat zijn cd ook een Belgische presentatie krijgt is logisch, vindt Spinvis. De zuiderburen hebben wat met de eigenzinnige muzikant en dat gevoel is wederzijds. "Het zou niet vreemd zijn als ik op een dag in Antwerpen ga wonen. Ik heb er de laatste tijd veel liedjes gemaakt, nu ook voor de nieuwe cd van Eva de Roovere. Ik doe nu ook dingen met Tom Pintens en met wel meer mensen daar."

De liedjes heeft De Jong af. Hoewel af? "Af, in die zin dat als ik het nu uit handen moet geven, ik er dan mee kan leven. Ik heb nog tot 23 augustus om knopen door te hakken. Dan heb ik een studio besproken. Ik heb natuurlijk in mijn eigen studio alles opgenomen, maar afmixen kan en wil ik niet zelf."

Tot Ziens, Justine Keller is ook de titel van een nummer op de plaat. "Dat is meestal wel een goede titel. Of het ook de single is? Daar heb ik geen verstand van, ik luister niet naar 3FM of andere radio. Ik zeg bij alles dat het een hit is, maar dat is het nooit." De Jong begon met dertig schetsen, die hij heeft teruggebracht tot dertien liedjes. "Ze hangen wel allemaal samen. De figuur Justine Keller komt vaker terug. Niet dat het een conceptalbum of verhalend geheel is, maar het is wel een soort foto-album van iemand."

Beeld speelt hoe dan ook een grote rol bij de release. "Ik werk al lang samen met striptekenaar Hanco Kolk. Hij is elke tekst aan het verstrippen. Bij elkaar wordt het een graphic novel, waarvoor hij elk liedje met zijn verbeelding heeft verstript. Dat vind ik heel tof, ik ben groot fan. Tegelijkertijd met de plaat komt het stripalbum uit." Kopers kunnen kiezen tussen een cd met een door Kolk gemaakte cover en een deluxe versie met een apart stripboek.

Wat fans van de eerste albums kunnen verwachten van de nieuwe Spinvis, vindt de Nieuwegeiner een lastige vraag. "Die eerste is alweer elf jaar geleden gemaakt. Ik ben nu elf jaar ouder en niet meer dezelfde. Tegelijkertijd heb ik een bepaalde stijl of signatuur. Het is mijn stem, mijn handtekening. Wat ik kan zeggen is dat het heel zorgvuldig, heel gedetailleerd gemaakt is. Ik ben er echt al heel lang mee bezig." Voorganger Dagen Van Gras, Dagen Van Stro was volgens De Jong experimenteler met liedjes als Lotus Europa. "Hier staan ook wel experimentele dingen op, maar het merendeel is toegankelijker. Het zijn wel popliedjes."

Spinvis is voorlopig amper live te bewonderen. "Ik moet nu echt alle tijd steken in het album. Daarna zien we wel. In België hebben we al veel shows staan voor november en december en volgend jaar zal de Nederlandse clubtour beginnen, iets waar ik heel veel zin in heb. Ik heb natuurlijk veel in de theaters gespeeld en stond pas weer op een festival in Antwerpen - voor duizend mensen die staan bier te drinken - en ik had er veel plezier in. Begin 2012 gaan we naar de clubs."

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller komt eind oktober uit bij Excelsior. De cd wordt gepresenteerd op dinsdag 22 november in Tivoli, Utrecht en woensdag 23 november in Ancienne Belgique in Brussel.