3VOOR12 Draait (30): Stroked, GEM en Ski Leraar Bruin Money Gang

De favorieten van de redactie

Timo Pisart ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
GEM – Call Me Down To Ohio (Excelsior/V2)

3VOOR12 Album van de week
Azara & III – Azari & III (V2)

3FM Megahit
Snow Patrol – Called Out In The Dark (Universal)

3FM Week CD
Beady Eye – Different Gear, Still Speeding (PIAS)


DE TOP 10

1. Stereogum Presents… STROKED, A Tribute To Is This It (verzamelaar, gratis te downloaden)
“Ter ere van het tienjarige bestaan van het debuutalbum van The Strokes brengt muziekblog Stereogum een eerbetoon aan Is This It. Deze eclectische mix overtreft het origineel niet, maar is op zijn minst een fijne afwisseling en verdieping op Is This It, dat door OOR en NME werd uitgeroepen als beste album van de jaren Nul.” (Timo Pisart)
“Deze tribute-cover-plaat geinitieerd door Stereogum is lekker wisselvallig, zoals dat hoort. De opener door Peter, Bjorn & John is erg sterk, de hiphoptrack door Heems (Das Racist) is enorm knap en verder is er vooral veel te ontdekken en beoordelen. Het laat nog maar eens horen hoe raak de liedjes op This Is It zijn.” (Erik Zwennes)

2. Moonface – Organ Music Not Vibraphone Like I’d Hoped (Jagjagwar/Konkurrent)
“Spencer Krug is een held. Een van de zangers van Wolf Parade die met Sunset Rubdown zich van zijn psych-prog-kant laat zien, maakte een orgelplaat. Uitgespannen, trippy soundscapes met zijn knappe stem en gelaagde melodieën.” (Erik Zwennes)
“Gewapend met niets dan een drumcomputer, enkele hopeloos verouderde orgel- en synthgeluiden en zijn uit duizenden herkenbare stem komt Spencer Krug met wéér een nieuw project:  37 minuten lang slepende muziek waarop de spanning om te snijden is.” (Timo Pisart)

3. Ski Leraar Bruin Money Gang - Ski Or Die (Eigen Beheer)
“Harde beats en harde teksten van Faberyayo, Sef en Spacekees, die me altijd een grijns bezorgd door zijn fantastische eigen stijl en klank. Beluister hem snel op de luisterpaal, snap waarom hij al een week bovenaan staat, en steek die berg in de fik!” (Peter Hoogeveen)

4. Peaking Lights – 938 (Not Not Fon/Konkurrent)
“Gemist toen het album dit voorjaar uit kwam, maar nu in de herkansing op de luisterpaal na een tip van collega René Passet, die vol lof over dit album sprak. Frisse pop met lekker veel dub, ga ik me komend weekeinde zeker mee vermaken!” (Stephan van Peursem)

5. Noel Gallagher - Death Of You And Me (single)
“Liam was maanden eerder met zijn Beady Eye, maar Noel slaat hard terug met deze eerste single sinds Oasis uit elkaar is. Liam versus Noel... ik kies Noel.” (Roosmarijn Reijmer)

6. GEM - Call Me Down To Ohio (single, Excelsior/V2) 
“Ook GEM is terug. Uitstekende single hoor!” (Atze de Vrieze)

7. Mastodon - Deathbound (clip, YouTube)
“Harde nieuwe track van Mastodon, met minstens zo harde, maar vooral geniale poppen-clip in mad muppet style. Razendsnel drum-, beuk- en riffwerk begeleid door een wrede sci-fi shoot 'em up clip.” (Ingmar Griffioen)

8. Spinvis - Alles In De Wind (album: Goochelaars en Geesten, Excelsior/V2)
“Beste nieuws van de week is natuurlijk de terugkeer van Spinvis. Ik verwacht veel van zijn derde album. Heel toevallig draaide ik deze week zijn tussendoortjesplaat Goochelaars en Geesten weer eens. Daarop ook zijn versie van het klassieke kinderliedje Alles In De Wind, over een jongen die zijn zusje terug vindt onder een brug. Ineens vroeg ik me af: gaat dit over heroïneverslaving of wat?” (Atze de Vrieze)

9. Little Dragon - Ritual Union
“Terecht album van de week vol warme electropop die met invloeden van funk, disco, dancepop, drum 'n bass triphop best teruggrijpt op de jaren '80 en '90. Met als geheim wapen de spannende stem van de Zweeds-Japanse Yukimi Nagano.” (Ingmar Griffioen)

10. Opwarmen voor Lowlands
"Over twintig dagen barst de beestenboel weer los in Biddinghuizen, warm vast op bij 3VOOR12TV met registraties van Arctic Monkeys, Twin Shadow, De Staat, Zwart Licht XL, De Jeugd van Tegenwoordig, dEUS en nog heel veel meer." (Timo Pisart)


DE LIJSTJES


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Amy Winehouse - Back In Black
25 juni 2009 deed ik een programma op 3FM toen Michael Jackson overleed en zaterdag 23 juni was ik net op weg naar de studio toen ik het bericht hoorde dat Amy Winehouse was overleden. Wat volgde in beide gevallen is koortsachtig nieuwsberichten bijhouden, muziek opsnorren en proberen proberen het leven en het oeuvre zo goed mogelijk recht te doen. Een onmogelijke taak zonder de hulp van collega's die spontaan spullen opsturen en opzoeken. Amy Winehouse had veel meer moeten betekenen voor de muziekwereld dan haar korte muzikale piek, haar functie als wegbereider voor vele zangeressen na haar en de verhalen in de schandaalpers. H. Back To Black vind ik haar mooiste.

Maverick Sable - Let Me Go
Vorige week hoopte ik dat Kanye West en Jay-Z meer hadden gemaakt van Otis Redding samples dan er simpelweg doorheen praten zoals op 'Otis'. Ik hou hoop voor 'The Throne', begin augustus uit. Deze week komt de Ierse Maverick Sable uit het totale niets ineens met een track gemaakt 'Let Me Go'. Jazeker, weer Isaac Hayes met zn Ike's Rap II. Niks origineels aan de sample, maar wel aan het resultaat. Met stip binnen op mijn favorietenlijst.  Als de rest van zn album ook zo klinkt, ben ik verkocht.

Noel Gallagher - Death Of You And Me
Liam was maanden eerder met zijn Beady Eye, maar Noel slaat hard terug met deze eerste single sinds Oasis uit elkaar is. Liam versus Noel... ik kies Noel.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Björk, Biophilia live, 16 juli 2011 Campfield Market Hall, MOSI, Manchester
Björk gaf in Manchester de beste show die ik van haar tot nu toe zag. Vrijwel alles klopte. In een intieme zaal voor 1200 bezoeker stond zij samen met haar muzikanten, 25 koppig Ijslands dameskoor en diverse vreemde machines in het midden. Ze speelde veel nummers van haar binnenkort te verschijnen Biophilia album en een aantal oude hits. De show draaide om technologie, wetenschap en natuurfenomenen. Klink ambitieus en artistiek, maar pakte verrassend licht en samenhangend uit. Door gebruik van onder andere diverse en mooie visuals, een op en Van de Graaffgenerator lijkend apparaat, een kolossale speeldoos en diverse ander machines naast muzikaal ook visueel een spektakel. Zou prachtig zijn in bv. de gashouder in Amsterdam. Dan ga ik gewoon weer.

I’ll Be Your Mirror currated by Portishead & ATP, 23 en 24 juli 2011, Alexandra Palace, London, UK
Tof nieuw festival in Engeland (al eerder dezelfde formule op ander continenten) van de mensen achter de ATP festivals. De eer om deze eerste editie te cureren was aan Portishead. Veel oude en nieuwe muzikale helden in een weekeinde, waarbij Godspeed You! Black Emperor, PJ Harvey, Grinderman en Portishead hoogtepunten waren. Mooie locatie, verbazend goed geluid en ontspannen sfeer. Voor herhaling vatbaar.

Peaking Lights – 938 (Not Not Fon/Konkurrent)
Gemist toen het album dit voorjaar uit kwam, maar nu in de herkansing op de luisterpaal na een tip van collega René Passet, die vol lof over dit album sprak. Frisse pop met lekker veel dub, ga ik me komend weekeinde zeker mee vermaken!


TIMO PISART DRAAIT:

Moonface – Organ Music Not Vibraphone Like I’d Hoped (album, Jagjagwar/Konkurrent)
Gewapend met niets dan een drumcomputer, enkele hopeloos verouderde orgel- en synthgeluiden en zijn uit duizenden herkenbare stem komt Spencer Krug, beter bekend van Wolf Parade en Sunset Rubdown, met wéér een nieuw project. Op Organ Music Not Vibraphone Like I’d Hoped klinkt 37 minuten lang slepende muziek waarop de spanning is om te snijden.

Stereogum Presents… STROKED, A Tribute To Is This It (online compilatiealbum)
Ter ere van het tienjarige bestaan van het debuutalbum van The Strokes brengt muziekblog Stereogum een eerbetoon aan Is This It. Sommige bijdrages blijven verdacht dicht bij het origineel (Is This It door Peter Bjorn And John), anderen verknipten de catchy gitaarpop tot bijna onherkenbare geluidscollages (The Modern Age van Chelsea Wolfe) of deden precies wat van hen wordt verwacht (Hard To Explain door Owen Pallett). Deze eclectische mix overtreft het origineel niet, maar is op zijn minst een fijne afwisseling en verdieping op Is This It, dat door OOR en NME werd uitgeroepen als beste album van de jaren Nul.

Opwarmen voor Lowlands
Over twintig dagen barst de beestenboel weer los in Biddinghuizen, warm vast op bij 3VOOR12TV met registraties van Arctic Monkeys, Twin Shadow, De Staat, Zwart Licht XL, De Jeugd van Tegenwoordig, dEUS en nog heel veel meer.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Mastodon - Deathbound (clip, YouTube)
Harde nieuwe track van Mastodon, met minstens zo harde, maar vooral geniale poppen-clip in mad muppet style. Razendsnel drum-, beuk- en riffwerk begeleid door een wrede sci-fi shoot 'em up clip.

Black Math Horseman live @ Roadburn 2011
Een van de revelaties van Roadburn 2011 voor mij. Black Math Horseman, vorig jaar nog verhinderd door de vulkaan, zette zaterdag in de kleine zaal een set neer van psych stoner-sludge met postrockende opbouw en hardcore gitaarwerk. En dan als bonus die spookachtige, wat klaaglijk zingende Sera Timms. Het hele concert van een uur is terug te luisteren op 3VOOR12.

Little Dragon - Ritual Union
Terecht album van de week vol warme electropop die met invloeden van funk, disco, dancepop, drum 'n bass triphop best teruggrijpt op de jaren '80 en '90. Met als geheim wapen de spannende stem van de Zweeds-Japanse Yukimi Nagano.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Erykah Badu live in Paradiso 27-06-2011
14 jaar na Baduizm is Erykah Badu nog steeds de queen of neo-soul. Ze speelt nog altijd de hits van die plaat, maar vertaalt ze naar haar geluid van nu: broeierig, diep, met enorm veel liefde voor de geschiedenis vam de zwarte muziek.

Spinvis - Alles In De Wind (album: Goochelaars en Geesten, Excelsior/V2)
Beste nieuws van de week is natuurlijk de terugkeer van Spinvis. Ik verwacht veel van zijn derde album. Heel toevallig draaide ik deze week zijn tussendoortjesplaat Goochelaars en Geesten weer eens. Daarop ook zijn versie van het klassieke kinderliedje Alles In De Wind, over een jongen die zijn zusje terug vindt onder een brug. Ineens vroeg ik me af: gaat dit over heroïneverslaving of wat?

GEM - Call Me Down To Ohio (single, Excelsior/V2)
Ook GEM is terug. Uitstekende single hoor!


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Lil B - I’m Gay (I’m Happy) (album, Eigen beheer)
Rapper Lil B heeft de laagste mp3/luister-ratio in mijn muziekcollectie. Ik vond hem altijd fascinerend, maar kon niet door hele platen heen komen. Ditmaal wel. I’m Gay is een knappe en slimme plaat met prachtige beats. Mijn favoriete track is by far Unchain Me.

Moonface – Organ Music Not Vibraphone Like I’d Hoped (album, Jagjagwar/Konkurrent)
Spencer Krug is een held. Een van de zangers van Wolf Parade die met Sunset Rubdown zich van zijn psych-prog-kant laat zien, maakte een orgelplaat. Uitgespannen, trippy soundscapes met zijn knappe stem en gelaagde melodieen.

Stereogum Presents… STROKED, A Tribute To Is This It (compilatiealbum, online/voor gratis)
This Is It bestaat tien jaar. De bom die The Strokes gooiden heeft zijn invloed gekend. Een van de weinige platen die elk jaar nog een paar keer terug komt in huize Zwennes. Deze tribute-cover-plaat geinitieerd door Stereogum is lekker wisselvallig, zoals dat hoort. De opener door Peter, Bjorn & John is erg sterk, de hiphoptrack door Heems (Das Racist) is enorm knap en verder is er vooral veel te ontdekken en beoordelen. Het laat nog maar eens horen hoe raak de liedjes op This Is It zijn.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT:

Ski Leraar Bruin Money Gang - Ski Or Die (Eigen Beheer)
Ik verwacht dat deze plaat het goed blijft doen tot de volgende skivakantie, en zelfs nog wel beyond that! Wow! Harde beats en harde teksten van Faberyayo, Sef en Spacekees, die me altijd een grijns bezorgt door zijn fantastische eigen stijl en klank. Beluister hem snel op de luisterpaal, snap waarom hij al een week bovenaan staat, en steek die berg in de fik!

Hudson Mohawke - Satin Panthers EP (Warp)
Ik ben blijer met elke 3 maanden een nieuwe EP, dan met maar een plaat per jaar...je hoort de groei van de artiest een stuk beter zo. Wederom een aantal pareltjes met de track "Cbat" als mijn favoriet. Ik ben benieuwd welke weirde dansmoves de Gaslamp Killer gaat maken als hij deze track in zijn set draait op Lowlands dit jaar! Classic!

Incubus - If Not Now, When? (Sony BMG)
Ik weet het nu zeker... Incubus is voorbij. Zo stond ik in '98 bij hun eerste NL concert nog in een oude zaal van de Melkweg nog op het podium voor een stagedive, nu werp ik de cd na 4 tracks skippen meteen weer uit de cd-speler met een triest gezicht. Al het scherpe is er 13 jaar later vanaf, en de plaat bevat louter zoetsappige, poppy, glijerige meisjesliedjes, waar ik niets anders bij kan dan mijn hoofd schudden op een niet zo positieve manier. Na de plaat "Morning View", waar het verval al te horen was, hebben ze me eigenlijk niet meer blij kunnen maken met een release. Jammer. Ik zet gewoon hun eerste full-length S.C.I.E.N.C.E. weer op, en doe alsof er ondertussen niks gebeurd is....