Rick de Gier (Ponoka) maakt van debuutroman een groot project Rick de Gier (Ponoka) maakt van debuutroman een groot project

“Ik heb geprobeerd het boek te schrijven met enige vorm van satire”

, Tamara Jansen

Rick de Gier (Ponoka) maakt van debuutroman een groot project

“Ik heb geprobeerd het boek te schrijven met enige vorm van satire”

Tamara Jansen ,

Rick de Gier, leadzanger van de Utrechtse band Ponoka, brengt 1 maart zijn debuutroman Nineve uit. Ponoka brengt tegelijkertijd een soundtrack ter ondersteuning van het boek uit, Outtakes from the Revival Songbook . Het boek en de plaat komen als één product uit.

“Ik heb geprobeerd het boek te schrijven met enige vorm van satire”

Rick de Gier, leadzanger van de Utrechtse band Ponoka, brengt 1 maart zijn debuutroman Nineve uit. Ponoka brengt tegelijkertijd een soundtrack ter ondersteuning van het boek uit, Outtakes from the Revival Songbook. Het boek en de plaat komen als één product uit.

Het boek is opgedeeld in drie delen en gaat over de 24-jarige Daan, een jongen van de Veluwe met een streng christelijke opvoeding. Hij ontvlucht deze wereld en vertrekt naar Utrecht om een rustig en eenzaam bestaan te leiden. Tot hij toevalligerwijs in de Utrechtse popscene terechtkomt en doorbreekt.

“Ik heb geprobeerd het boek te schrijven met enige vorm van satire”, vertelt Rick de Gier. “Stukken uit het boek kun je als autobiografisch zien. Het is niet mijn levensverhaal, maar er zitten gebeurtenissen en anekdotes tussen die ik zelf ook heb meegemaakt. Zelf ben ik ook christelijk opgevoed en naar evangelische kampen geweest. Maar in mijn omgeving was het vaak veel strenger. Ik keek er meer op een afstand naar. De meeste boeken met dit onderwerp zijn nogal emotioneel. Ik heb geprobeerd het luchtig te houden.”

De link tussen de roman en muziek was snel gelegd. “Het ging automatisch. We hebben met Ponoka al twee platen uitgebracht en die waren wel autobiografisch. Op een gegeven moment ben je ook wel uitgeluld over jezelf. Ik besloot in de huid van de hoofdpersoon te kruipen en vanuit zijn oogpunt nummers te schrijven.”

Outtakes from the Revival Songbook sluit naadloos aan bij het boek. Zowel de plaat als het boek bestaan uit twintig hoofdstukken. “Bij elk hoofdstuk hoort een liedje. Soms is het nummer een tekstuele ondersteuning. Je krijgt meer achtergrond mee door het nummer te beluisteren. De instrumentale nummers versterken de sfeer van het hoofdstuk. Als muzikant schrijft de hoofdpersoon zelf nummers. Het leek mij dan wel leuk om de lezers ook daadwerkelijk het nummer te laten horen, zoiets zit er ook nog tussen.”

De Gier gaat nog een stapje verder. Ter inleiding van elk deel van het boek zit er een kleine graphic novel van twee pagina’s.  “Er staan in het boek ook verwijzingen naar filmpjes op Youtube, die ik ook met wat medewerking gemaakt heb”,  zegt Rick de Gier. “Het is een groot project geworden, maar het klinkt pretentieuzer dan het is.”

Nineve ligt vanaf 1 maart in de winkels. Outtakes from the Revival Songbook verschijnt vanaf dat moment digitaal als losse versie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12