P3 verliest programmeur en groot deel identiteit P3 verliest programmeur en groot deel identiteit

Programmeur Waldo Volmer verlaat Purmerends podium

, Ingmar Griffioen

P3 verliest programmeur en groot deel identiteit

Programmeur Waldo Volmer verlaat Purmerends podium

Ingmar Griffioen ,

"Het was voor ons overleven of compleet weggesaneerd worden." Directeur Paulus Brugman van P3 in Purmerend is eerlijk over de keuze, nadat de gemeente de subsidie halveerde. "We hopen nog wat van onze identiteit overeind te houden, maar dat is afhankelijk van de commercie." Programmeur Waldo Volmer vertrekt per 1 maart, waarna P3 zonder programmeur verder gaat.

Programmeur Waldo Volmer verlaat Purmerends podium

"Het was voor ons overleven of compleet weggesaneerd worden." Directeur Paulus Brugman van P3 in Purmerend is eerlijk over de keuze waarvoor hij zich gesteld zag, nadat de gemeente de subsidie halveerde. "We hopen nog wat van onze identiteit overeind te houden, maar dat is afhankelijk van de commercie." De ontwikkelingen bij P3 passen in de trend van commercialisering bij poppodia, maar gaan nog een stapje verder. Programmeur Waldo Volmer vertrekt per 1 maart, waarna P3 zonder programmeur verder gaat.

Volmer is al met de laatste werkzaamheden voor P3 bezig. Na zijn vertrek gaat hij freelance verder en in die hoedanigheid waarschijnlijk voor Podium Gigant in Apeldoorn werken. Voor P3, een podium met een capaciteit van 850 bezoekers (+ kleine zaal voor 300 man), zit ook zo'n constructie er niet in. Bestuur en directie hebben in overleg met Volmer besloten de samenwerking per 1 maart te beëindigen. Volmer: "Ik zet nog wel wat op poten tot aan de zomer. Daarna zullen het eigen programma en de identiteit toch steeds verder gemarginaliseerd worden."

Directeur Brugman onderschrijft die lezing. Hij blijft zelf aan als directeur en zal proberen wat van de taken van de programmeur op te vangen. "Zonder programmeur verder gaan betekent dat de dance-programmering voor zover mogelijk wordt gecontinueerd en de internationale live-programmering wordt geminimaliseerd. Voor standaard live werk wordt door mij bekeken of het mogelijk is. Alles wat ontwikkeld moet worden, zoals upcoming talent, zullen we gewoon niet meer doen."

De culturele missie die P3 jarenlang nastreefde is verloren, het toekomstscenario is een steeds commerciëlere bedrijfsvoering. Brugman: "We zullen de locatie ook multifunctioneel moeten benutten." De noodlijdende gemeente Purmerend wilde eind 2009 aanvankelijk de subsidie aan P3 stopzetten, maar besloot die na protesten met 240.000 euro te verminderen. Vanaf 2012 resteert 260.000 euro op jaarbasis. "We moesten de helft van de exploitatiesubsidie inleveren, dan kun je niet hetzelfde blijven doen. We zitten ook in het drukste podiumgebied van Nederland, de concurrentie is hier moordend. Om dan budgetneutraal uit te komen, is niet te doen."

Brugman gaat zijn best doen voor de programmering van P3. "Maar we moeten reëel zijn: ik heb niet de expertise en de tijd van Waldo." Hij voorspelt dat de bezoekers vooral vanaf het nieuwe seizoen in september de veranderingen zullen merken. Volmer vindt het zonde wat er met P3 gebeurt. Hij verliet destijds De Kelder in Amersfoort met de ambitie om in de nieuwbouwzaal in Purmerend een echt poppodium neer te zetten. "Begin april bestaan we vijf jaar. Dat is de tijd die ik had bedacht om iets op te bouwen, maar je krijgt niet eens de tijd om het af te maken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12