MegaBox wil artiesten betalen voor gratis downloads MegaBox wil artiesten betalen voor gratis downloads

“Universal weet dat we het tegen ze op gaan nemen via ons eigen muziekkanaal”

, Christiaan Walraven

MegaBox wil artiesten betalen voor gratis downloads

“Universal weet dat we het tegen ze op gaan nemen via ons eigen muziekkanaal”

Christiaan Walraven ,

Wie heeft er niet ooit eens een bestand gedownload via MegaUpload of een video bekeken op MegaVideo? Nu is er ook MegaBox, een cloud service waarop je een muziekcollectie kan uploaden en daarna overal ter wereld via internet beluisteren.

“Universal weet dat we het tegen ze op gaan nemen via ons eigen muziekkanaal”

Wie heeft er niet ooit eens een bestand gedownload via MegaUpload of een video bekeken op MegaVideo? Nu is er ook MegaBox, een cloud service waarop je een muziekcollectie kan uploaden en daarna overal ter wereld via internet beluisteren. Kim Dotcom van MegaMedia, het moederbedrijf van MegaBox, liet onlangs aan Torrentfreak weten dat het gaat om “een site waarop binnenkort artiesten de mogelijkheid hebben hun werk direct aan de gebruikers te verkopen en zo 90 procent van de inkomsten zelf te houden.”

Volgens Dotcom is dat ook de reden dat Universal onlangs een video van MegaUpload verwijderde van Youtube. “Universal weet dat we het tegen ze op gaan nemen via ons eigen muziekkanaal. Ze hebben besloten opzettelijk onze campagne te saboteren in plaats van de situatie te analyseren en in te zien dat de oplossingen voor al hun problemen voor hun neus liggen.” In de video waren verschillende artiesten te zien, waaronder Kanye West en Diddy, die zeggen MegaUpload te gebruiken. Universal verwijderde de video vanwege copyrightschending, maar direct werd geconstateerd dat dit niet het geval was.

Maar het meest opvallende statement dat Dotcom maakt, is dat MegaBox artiesten gaat betalen wiens muziek gratis te downloaden is. “We hebben een oplossing genaamd MegaKey, waarmee artiesten inkomsten genereren van gebruikers die gratis muziek downloaden. Het MegaKey businessmodel is getest met meer dan een miljoen gebruikers en het werkt. Je kunt het komende jaar meerdere aankondigingen verwachten van MegaBox, waaronder exclusieve deals met artiesten die graag weg willen van de verouderde businessmodellen van de platenmaatschappijen.” Wat MegaKey precies inhoudt, is niet bekend.

Het blijft allemaal dus vrij vaag rondom MegaBox en hun verdienmodel MegaKey. Maar wat is er nu wel bekend?
- MegaBox is een streaming site, waarmee je eigen muziekcollectie beluisterd kan worden op iedere op internet aangesloten computer
- Het is gratis
- Er zijn previews van dertig seconden te beluisteren van alle nummers die anderen hebben geüpload, met een linkje naar de Amazon MP3 Store en de ook in Nederland te gebruiken MP3-winkel van 7digital.

Het lijkt er op dat MegaBox niets illegaals aanbiedt, of het moeten de previews van nummers zijn. Wat de site echter aanbiedt voor artiesten en hoe die artiesten de site kunnen gebruiken, is verder nog compleet onduidelijk. Daar zal waarschijnlijk het komende jaar meer duidelijkheid over komen. Dan zal ook duidelijk worden of het een doodgeboren kindje is of de komende tijd gaat uitgroeien tot een vergelijkbaar imperium als dat van grote broers MegaUpload en MegaVideo

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12