ACTA-verdrag ondertekend door alle EU-regeringen ACTA-verdrag ondertekend door alle EU-regeringen

Eerste helft 2012 langs Europese Parlement en parlementen lidstaten

, Christiaan Walraven

ACTA-verdrag ondertekend door alle EU-regeringen

Eerste helft 2012 langs Europese Parlement en parlementen lidstaten

Christiaan Walraven ,

De 27 regeringen van de EU-lidstaten hebben vandaag het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) ondertekend. De ondertekening van het verdrag, dat de bescherming van het intellectueel eigendomsrecht (octrooi- en auteursrecht) moet versterken, werd in eerste instantie geblokkeerd door de PVV. Toen deze woensdag de blokkade wegnamen, hebben de regeringen van de lidstaten direct getekend.

Eerste helft 2012 langs Europese Parlement en parlementen lidstaten

De 27 regeringen van de EU-lidstaten hebben vandaag het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) ondertekend. De ondertekening van het verdrag, dat de bescherming van het intellectueel eigendomsrecht (octrooi- en auteursrecht) moet versterken, werd in eerste instantie geblokkeerd door de PVV. Toen deze woensdag de blokkade wegnamen, hebben de regeringen van de lidstaten direct getekend. De ondertekening van het verdrag betekent echter niet dat het nu volledig vast staat. Het zal eerst nog worden voorgelegd aan het Europese Parlement en de nationale parlementen van de 27 lidstaten. Dit zal naar verwachting in de eerste helft van 2012 gebeuren.

Groenlinks laat alvast via hun website weten niet te zullen instemmen met het verdrag. ‘ACTA dreigt internetproviders in de rol van politieagent te dwingen. Ze komen onder druk te staan om mee te werken aan het straffen van hun eigen klanten als die auteursrechtelijk beschermd werk downloaden. Daarbij wordt nauwelijks rekening gehouden met de rechten van burgers, zodat het heel moeilijk wordt om je succesvol te verzetten tegen overtrokken schadeclaims van de entertainmentindustrie. Ook het verstrekken van goedkope medicijnen in ontwikkelingslanden wordt ernstig gefrustreerd door ACTA.’

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12