Lola Kite: groter en rauwer

Met nieuwe producer en bandlid klaar voor Noorderslag

Pepijn van Gils ,

Het nieuwe album van Lola Kite komt op 5 maart uit bij Excelsior. Na de zomertour afgelopen jaar zonderde het trio zich af in Zeeuws-Vlaanderen, waar Bram Vervaet oorspronkelijk vandaan komt, en legde in twee weken de basis aan hun tweede album. In oktober doken zij met dit materiaal de studio in van Jacco Gardner die hun hielp met processen en post-productie.3VOOR12 sprak met frontman Keez Groenteman, bassist Jasper Verhulst en producer en nieuw bandlid van de band Jacco Gardner.

Nog geen jaar na Lola Kite's release van hun debuutalbum Lights is het eindproduct zo goed als klaar. Groenteman: "We zijn superblij met het resultaat. We moeten nog een dag masteren in Weesp, en dan is het echt helemaal af. Ik had toe we in augustus begonnen al een hand vol demo's ingespeeld. Van daaruit hebben we toen in no-time de arrangementen bepaald, dat was ook de insteek."  Verhulst vult aan: "We wilden het dit keer helemaal zelf doen, dat is naast dat het ontzettend leuk is om te doen, ook goed mogelijk met alle techniek van tegenwoordig. Er hing een echte 'do it yourself sfeer' rond dit album, ook tijdens de post-productie in Jacco's studio."

In oktober zaten ze enkele dagen in de studio van Jacco Gardner in Hilversum om van de ingespeelde tracks een complete plaat te maken. Jasper: "We kwamen Jacco tegen tijdens het toeren afgelopen jaar met zijn band The Skywalkers. Dat klikte gewoon goed. We houden allemaal heel erg van sixtiesmuziek, daarnaast is het ook gewoon een hele goeie muzikant." Gardner: "In eerste instantie kwam ik er alleen bij om te helpen met het processen, maar na verloop begon ik ook met het inzingen van de laatste partijtjes. Het klikte inderdaad, we hebben gek genoeg dezelfde muzikale intresses gehad in onze jongere jaren, met bands als Pink Floyd en The Zombies."

De band is zo uiteindelijk een bandlid rijker geworden. Verhulst: "Naast dat Jacco mooi aansloot tijdens de productie, gaat hij ons tijdens de komende toer versterken. We waren afgelopen toer soms zo druk met synthesizers en samplers, dat het lastig was om een nummer simpelweg goed te brengen. Groenteman: "Ik kan mij zo volledig richten op de zang en de percussie en speel amper nog toetsen live, dat neemt Jacco allemaal over. Hij is een volwaardig bandlid en komt ook op de foto's in het artwork."

De plaat is door de andere manier van produceren en inspelen een stuk warmer gaan klinken. Gardner: "Het is met mijn inbreng wat meer analoger en rauwer gaan klinken, minder gepolijst. Echt nummers die je graag hard aanzet." Groenteman: "Het is absoluut rauwer en minder springerig. Er zitten natuurlijk wel echte catchy tracks in, zo schrijf ik nu eenmaal, maar het klinkt donkerder en spannender."

Tijdens Noorderslag spelen zij op zaterdag 14 januari in de Silo voor het eerst van het nieuwe album. Groenteman: "Het is misschien gek om juist daar je try-out te spelen, maar tegelijk ook wel een goeie vuurdoop. In de aanloop naar de release op 5 maart, staan we in het voorprogramma van Spinvis, dat is te gek. We zijn sowieso fan van Erik en door hem geïnspireerd. Het is natuurlijk super om dankzij hem in al die mooie zalen, zoals de Schouwburg in Rotterdam en Paradiso te kunnen spelen. We zijn er ook echt weer aan toe."