KXradio gered door 3FM en AVRO

Wilbert Mutsaers: "KX blijft een cowboyclubje"

Atze de Vrieze ,

KXradio blijft bestaan. De zelfverklaarde online 'piratenzender' van Rob Stenders dreigde failliet te gaan, maar kan door gaan onder de vleugels van de Publieke Omroep. "KXradio zal vanaf 1 januari geïntegreerd worden in een bestaand themakanaal van 3FM", legt Rob Stenders uit in een mail aan zijn medewerkers. "De AVRO is namens de NPO de hoofdbeheerder van dit kanaal. Het programma KXradio zal vanaf januari - precieze datum moet nog worden bepaald, puur technisch verhaal - worden doorgegeven op de Serious talent stream."

Als zendermanager van 3FM is Wilbert Mutsaers straks verantwoordelijk voor KXradio. Hij ziet in het kanaal een uitstekende kweekvijver voor zijn eigen zender. "Aan de programmering van KXradio zal in principe niets veranderen", zegt hij. "Het blijft een cowboyclubje met mensen die weliswaar houtje touwtje, maar wel met de juist passie programma's maken. Het is ook een uitstekende plek voor jonge talenten - zowel dj's, producers als redacteuren - om vlieguren te maken. De muziek blijft vrij, het enige dat ik vraag is een vaste plek voor Serious Talent bandjes. Dat moet formeel ook, omdat het kanaal daar voor bedoeld is. Op dit moment is de Serious Talent stream een carrousel met muziek, en dat is niet zo leuk om naar te luisteren."

Dat betekent ook dat 3FM voor KXradio niet diep in de buidel hoeft te tasten. Het station draait in principe op vrijwilligers. Mark Reman zal in dienst treden bij de AVRO, om zo de technische kant van de stream voor zijn rekening te nemen. Rob Stenders krijgt geen salaris voor zijn bijdrage aan het station, net als de dj's en andere medewerkers. "Mark Reman is de enige die betaald wordt", bevestigt Mutsaers. "3FM steekt vanaf komend jaar iets meer geld in de webkanalen, maar de kosten zijn laag."

Mutsaers: "De Publieke Omroep neemt KXradio als commercieel station niet over. De huidige BV zal moeten worden opgeheven, dat is een zaak tussen Rob en zijn aandeelhouders." Ook de schulden van KXradio zullen niet door 3FM of de AVRO overgenomen worden. "Dat was een belangrijke voorwaarde. Wij kunnen en willen die schulden niet overnemen. Overigens gaat het niet om heel veel geld. Dat scenario zou in ieder scenario bestaan. Als dit plan niet gelukt was, was KX vermoedelijk op korte termijn failliet geweest."

Een van de charmes van KXradio was het feit dat iedereen er in principe programma's kan maken. Zowel ervaren als onervaren radiomakers, zowel medewerkers van de Publieke Omroep als van commerciële concurrenten. Wat Mutsaers betreft blijft dat zo. "Ik heb daar geen problemen mee, de AVRO en Rob ook niet. Het zou hooguit kunnen dat de opdrachtgever van de dj in kwestie het niet ziet zitten, maar uiteindelijk gaat het om het smaldeel van de medewerkers." Stenders: "Het blijft zoals het is, alleen hoeven we ons niet helemaal suf te piekeren hoe we het station nu weer nog een maand in de lucht kunnen houden. Eerlijk is eerlijk, zonder tussenkomst van de AVRO en 3FM hadden we de winkel in 2012 gewoon moeten sluiten."